Плешивост и пърхот...


Има десетки отговори на въпросите, които най-често терзаят мъжката суета - дали изтъняващата коса ги прави по-малко мъжествени, пърхотът резултат от сухата кожа на главата ли е, възможно ли е по-рядкото носене на шапка да спре косопада и още куп тревожни питания, на които отговор дават Бен Скървин, международен коафьор и д-р Рене Руст, старши научен сътрудник.

Наистина ли подстригването кара косата да расте по-плътна и по-силна? "Възможно е това да действа при розите, но за жалост не се отнася за косата - казва Бен. - Същото важи и за брадата."
"Бързината на растежа на косата се определя от това как се делят клетките във фоликула на косъма дълбоко в кожата на скалпа - допълва д-р Ръст. - Тъй като стволът му е съставен от мъртви клетки, няма никакъв поток от информация за дължината му обратно към клетките, които определят растежа на косата. Все пак късата коса придава по-приветлив и поддържан външен вид."

На тънката и оредяващата коса може да помогнете с подходящи прическа, шампоани и балсами, специално създадени за мъже. Сешоарът също придава обем, а за стилизиране изберете сухи продукти, като гелове, лакове, пяна - те ще я предпазят от прилепване по главата.

Колкото повече решете косата, толкова по-добре изглежда тя, е поредният мит. В действителност това е пагубно за нея. Прекаленото четкане стресира косъма, стимулира функционирането на мастните жлези на скалпа и косата изглежда мазна и е без обем. Важен е и изборът на гребени - задължително качествени, за да не накъсват косъма.

Заблуда е, че носенето на шапка води до плешивост. "Шапките могат да причинят накъсване при невнимателно и грубо поставяне и махане -пояснява Бен..

Със сигурност косата не може да побелее за една нощ. Цветът е резултат от индивидуалните генетични показатели. Той се определя още при формирането на косъма в кожата и само там може да се превърне от пигментиран в сив или бял. Често това е процес, който протича различно за всеки отделен косъм, водещ до прошарване.

Не е вярно, че пърхотът е резултат от сухата кожа на главата. Той се причинява от гъбичните микроорганизми, които живеят върху скалпа. Мазният скалп, както и климатът, храненето, нивата на хормоните, стресът са най-честите предпоставки за появата на нежелания бял прах.

По-рядкото миене на косата всъщност означава, че не се отмива излишното количество мастни секрети от скалпа и така се създават по-добри условия за живот на гъбичките.
Честото измиване не може да предизвика и косопад. Шампоанът е полезен, защото помага да се премахнат мазнините, нечистотиите и мъртвата вече кожа, които могат да нарушат функционирането на фоликулите.

С усмивка се гледа на приетото от мнозина за истина твърдение, че стоенето с главата надолу усилва растежа на косата. Внушението вероятно произлиза от идеята за подобряване на кръвообращението на кожата на главата, което от своя страна може да ускори растежа. Това със сигурност е по-практично от маски с кравешка тор или прилагане на електрошокова терапия.

Десетият мит е, че косата развива "имунитет" към определен шампоан при редовната му употреба.

Коментари