Не изпадайте в крайности както в живота, така и в храненето и се придържайте към златната среда!

Орторексията е сред все по-често срещаните заболявания.
Тези, които са прекалено загрижени за здравословния си начин на живот, всъщност са жертви на новото супермодно в развитите страни заболяване - орторексията (от гръцки – ортос=правилен), чиято кратка дефиниция може да бъде “прекомерна загриженост за здравето”.

Грижите за здравето са безспорно необходими, но и с тях, както и с всичко останало, не трябва да се прекалява. Парадоксалното е, че именно стремежът към абсолютно физическо здраве понякога води до психично заболяване. А в процеса на своето развитие науката често на по-късен етап отрича някои свои твърдения.

Например през последните години мнението на диетолозите постоянно се променя - това, което вчера се смяташе за лошо, днес е полезно: безсолната диета, консумирането на сурови продукти, разделното хранене. Ту се чува, че прекалено голямото количество на “антираковия” витамин С заедно с каротина може да провокира онкологично заболяване, ту че неговият недостиг има едва ли не пагубни последствия. Сляпата вяра във всевъзможни диети, методи за лечение и предпазване всъщност може сериозно да навреди на здравето – както физическото, така и психичното.

Американският лекар Стивън Братман, създал термина орторексия детайлно е описал особеностите на новото заболяване, и смята, че човек има причини да се замисли за своето състояние, ако са налице следните признаци:
• По няколко часа дневно внимателно обмисля своето меню и изчислява количеството калории.
• Изключва от храненето всички вредни (според него!) продукти.
• Напълно отказва предишните си любими ястия.
• Изпитва силно чувство на вина, ако наруши диетата.
• Отказът от любимата, но “вредна” храна го изпълва с чувство на гордост.
• Презрително и дори враждебно се отнася към всеки, който не споделя неговите пристрастия.
• По-голямата част от мислите и разговорите му са посветени на темата за храненето.
• Дори специални условия като командировки или празници не са в състояние да го накарат да промени хранителните си принципи.
• Повечето полезниястия му се струват безвкусни.

Доктор Братман изброява няколко факти, които могат да бъдат наречени абсолютни аргументи за безсмислието от постоянното обсебване от мисълта за здравословен начин на живот: в нецивилизованата част на Африка хората живеят максимално близко до природата, но едва стигат до 35 годишна възраст. Жителите на областта Жерсе във Франция са известни с неправилното си хранене (те употребяват изключително пикантна и мазна храна), но много от тях живеят над 100 години. Дълго живеят и в Кавказ, където въобще не се замислят за диети и холестерол и включват в менюто си храна и вино, превишаващи всички допустими в Европа и Америка норми.

Затова и истинските специалисти съветват на първо място: не изпадайте в крайности - и в живота, и в храненето се придържайте към златната среда!

Коментари