Зехтинът - чудото на природата

„ Ти ще доживееш до 100 години, ако ядеш мед, а тялото си мажеш със зехтин" – обещавал на хората древногръцкият философ Демостен.


Римският природоизследовател Плиний добавял: „Две са течностите, най-полезни за човешкото тяло. Вътрешно - виното, външно - зехтинът. Но този, последният, е повече от необходим. "



Дали като лечебно средство, като разхубавител, диетичен или кулинарен деликатес „златисто жълтата течност" от векове присъства неизменно в бита на хората от Средиземноморието. Там не без удоволствие повтарят и днес сентенцията, която гласи:

"Докато текат вино, масло и мед, боговете няма да ни забравят."
Доколко маслиновото дръвче и неговите плодове са свързани с религиозния и светския живот, свидетелстват многобройни източници -писмени документи и произведения на изкуството. До наши дни са запазени също и много обичаи - празници на "течното злато".

В Библията в преданието за Ной се споменава, че той изпратил гълъб, за да види дали се е оттекла водата от Потопа, а птицата се върнала, носейки в човката си маслиново клонче. От преданията на различни народи са познати и описания за "далечни страни", където "растат лози, смокини и маслинови дръвчета". Маслиновото клонче било символ на мира, а по-късно и на богатството.

По време на Олимпийските игри маслиновото клонче се приемало и като знака на победата. И в древния Рим зехтинът принадлежал към всекидневната храна. Внасяли го предимно от Испания. Доказателство за размера на този внос е хълмът край град Остиа, образуван от парчета на счупени съдове за зехтин.

Най-старото лечебно средство в света
Зехтинът е най-здравословната и най-бедна на калории мазнина.
Богат е на линолова и олеинова киселина, витамин Е, фосфор, желязо, белтъчини, минерали.

Зехтинът намалява холестерина в кръвта.

  • Полезен е при заболявания на сърцето, помага при смущения в храносмилането, облекчава дейността на черния дроб и почиства кожата.

    Струва си да опитаме от всичко по малко.

  • Със зехтин се лекуват открити кървящи рани по кожата.
    Правят се компреси, които се оставят да действат по време на сън.

  • С него може да се намали образуването на белези по кожата.
    Раничките се намазват всяка вечер веднага след като коричката им се обели.

  • При възпаления на ушите, сливиците и гърлото зехтинът се стопля в емайлиран съд на водна баня и се смесва с ленено семе (1: 3). Сместа се сипва в торбичка от ленено платно, после се обвива в памучна кърпа и се поставя върху шията. Бинтова се и се държи 15 минути.

  • За прочистване на стомашно-чревния тракт се препоръчва да се изпива по 1 суп. лъж зехтин на гладен стомах.

  • Ако сте вървели много през деня и краката ви са изморени, масажирайте ги енергично около половин час със зехтин, размесен със сок от лимон.

  • За да премахнете мазолите по краката , използвайте компрес от нарязан чесън и зехтин.

  • Срещу ухапвания от насекоми и изгаряния смесете 2 чаени лъжички зехтин с един белтък от яйце и намажете върху засегнатото място.

  • Ако преди пиене на алкохол вземете една чаена лъжичка зехтин и той ще бъде приет по-добре от вашия организъм, тъй като покрива лигавицата на стомаха и подпомага черния дроб да отдели алкохола, преди да е проникнал в кръвта.

  • Болните от хепатит трябва продължително време да вземат всяка сутрин по една чаена лъжичка зехтин и да изплакнат устата си с резен лимон след това.

Тайните на Нефертити
Красивата египетска царица се къпела във вода със зехтин. Тя се "кълняла" в неговата разкрасяваща сила - твърдят старите хронисти.




Козметичните препоръки могат да се изпълняват и днес:

  • За да се запази красивият бронзов тен на кожата, се прави козметична маска от 4 суп лъж. брашно, 1/2 чаша прясно мляко, 1 суп. лъж. мед и 1 суп. лъж. зехтин. Маската се поставя върху лицето и шията, докато е още топла.
    Сваля се след 10 мин.
    Лицето се измива с хладка вода.

  • Гланц за косата: 1 пресен жълтък се смесва с малко лимонов сок, след което на капки се прибавя зехтин. Тази маска е подходяща за суха коса.

  • За блестящо бели зъби се приготвя смес от няколко капки зехтин и малко морска сол. Зъбите се натриват с четка и се изплакват добре.

  • Банята във вана, в която са капнати няколко капки зехтин, подхранва кожата на тялото, заздравява нокти, които се чупят лесно.

  • Когато по кожата личат белези след бременност, местата се натриват редовно със зехтин, тялото се загръща със затоплена хавлиена кърпа и се изплаква след 10 минути.

  • За красиви ръце: покрийте ги за 10 минути с прясно нарязани картофи, изплакнете ги с хладка вода и след това леко ги масажирайте със зехтин.

  • За да избегнете изсушаването на кожата, потопете ръцете за половин час в хладък зехтин и след това им направете компрес с хума и зехтин.

  • Ако кожата ви е суха, смесете сърцевината на едно авокадо със зехтин и направете маска на лицето си. След 20 минути п изплакнете с хладка вода.

  • При бръчки - смесете сока от един лимон с две супени лъжици зехтин и масажирайте нежно лицето два пъти седмично преди лягане.

  • За да имате винаги нежна кожа, намазвайте тялото си със зехтин, преди да се изкъпете.

  • Срещу пърхот смесете 150 г зехтин с 20 г рициново масло и толкова одеколон, след това намажете цялата смес върху косата и след 20 минути я измийте.
  • За красива и бляскава коса, смесете един жълтък, сока от един лимон, половин чаша бира и една супена лъжица зехтин. Със сместа направете 5-минутна фрикция на косата, преди да я измиете с шампоан.

Кулинарни специалитети
Вкусен и ароматен зехтин за подправка на салати се получава, като в бутилката се натопят клончета от розмарин или мащерка, салвия (градински чай), риган или малки люти чушки.

Смесен със счукан чесън, зехтинът е чудесна подправка за хайвер от зеленчуци (печени чушки, патладжани и домати).

За спазващите хранителна или здравословна диета зехтинът е полезен, защото в 1 г от него има само 9 калории.

Поради това, че съдържа голям процент ненаситени мастни киселини (79%). практически липсва холестерин.

  • В 1 г има 12 мг витамин Е - изключително необходим за организма.

  • Въпреки че е вкусен и полезен, зехтинът трябва да се употребява пестеливо или както съветват майсторите кулинари - "салатата да не плува".

  • Ако се използва за готвене, не бива да се загрява силно, защото губи от полезните си качества и горчи.

Коментари