7-те типични болести на човекът, който се движи недостатъчно...

Седим по всеки повод и за дълго време: пред компютъра или телевизора, зад бюрото, зад волана, на масата. Колко от нас изобщо се замислят за отрицателните последици от заседналият начин на живот, така характерен за съвременния човек. За някои от тях дори и не подозираме.
Според статистиката от този начин на живот страдат в по-голяма степен мъжете (което не означава че подминава жените!).

Проблем №1: коремът

Той може би е най-злободневният проблем - прословутото коремче, особено характерно за силния пол поради факта, че при мъжете мазнините се натрупват по-дълбоко в организма. Те са разполагат главно около червата около оментума (було), който започва да се увеличава. Това са т.нар. висцерални мазнини. Те са и особено опасни, защото е много трудно организмът да се освободи от тях.

Тези мазнини провокират заболявания на сърцето, белите дробове и другите органи. Появява се задух, засилено потоотделяне, болки в сърцето. Затова още на 18-20 години мъжът е добре да си създаде навици за отслабване. Ако коремът вече се е появил, мерките дори за позакъснели, независимо от ранната възраст - оментумът е започнал да трупа мазнини.

Най-важната стъпка за предпазване и преодоляване на това състояние е да се стремим да ограничаваме количеството на приеманите калории – например след порция зелен грах трябва да оставим тялото да поработи поне 20 минути по неговото усвояване. За едно варено яйце ще са му нужни приблизително 50 минути, а за сандвича с кашкавал (дори без масло) –повече от час.
Тъй като на практика организмът рядко получава толкова време, са необходими по-ефективни начини – разбира се най-вече повече движение.

За нормалната (за съвременния човек) физиология дневно са необходими 3000-3500 калории. Доказано е, че толкова енергия можем да изгорим с поне 3-4 часа здраво физическо натоварване.

Проблем №2: простатата

Този проблем отново е типично мъжки. Простатата не обича заседналия начин на живот, който води до влошена функция. Освен сексът, който е доказано най-добрият начин за профилактиката на простатата, може да направим нещо дори седейки на работното си място. Опитайте следното: в седнало положение свивайте ритмично задните си части, стараейки се да почувствате как се съкращава мускулът в основата на пениса и как нагоре по гръбначния стълб се устремява поток от енергия. Тази гимнастика укрепва мускулите на тазовото дъно и подобрява кръвообращението в областта на таза. Упражнението е полезно и при наличието на еректилна дисфункция.

Проблем №3: остеохондрозата

Този проблем засяга в еднаква степен и двата пола. По-често страда дясната страна от тялото, защото дясната ръка е водеща при повечето от нас – тя “седи” върху мишката, държи химикала и извършва безброй други манипулации. Проблемът с остеохондрозата трябва да бъде уловен на време и може да бъде разрешен от чрез мануална терапия, в много случаи без да се прибягва до медикаменти.

Най-елементарният практически съвет е да се стараете да променяте по-често положението на тялото си и да правите гимнастика (леко раздвижване) на всеки 15 минути.

Проблем №4: радикулитът

От него по-често страдат мъжете, седящи по цял ден на стола. Понякога за лечението на мускулните, ставните болки и болките в гърба помага народната медицина. Болното място може да с стопли с грейка, нагрята сол, бутилка с гореща вода или затоплен от слънцето камък. А вечер преди сън болното място трябва добре да се завива добре. Ако след 1-2 дни болката не премине, най-вероятно става дума за сериозно състояние и трябва да се търси помощ от лекар.

Проблем №5: запекът

Заседналият начин на живот може да провокира едно от така неприятно заболяване като хроничния запек. Как можете да се справите самостоятелно с този проблем?

Първо, започнете да правите гимнастика. Коремни преси, гирички – всичко ще бъде от полза. Можете по няколко пъти да повдигате и отпускате тялото си още докато лежите във леглото. Добре влияе и масажът на корема, който трябва да се прави по посока на часовниковата стрелка. Всички тези процедури ще способстват за по-добрата перисталтика на червата.

Вторият добър съвет е да употребявате естествени слабителни продукти (сушени сливи, смокини), като е най-ефективно да ги залеете с вряла вода и да почакате да набъбнат. Изяждайте по 5-6 от тях 2-3 пъти дневно.

Проблем №6: хемороидите

Те се появяват при заседнал начин на живот или ако продължително време стоим в едно и също положение. Това е труден за разрешаване проблем. Много от хемороидите преминават в хроничен стадий, при който възлите могат да се увеличат във всеки един момент. Тогава се появяват и постоянни болки, сърбеж, парене, кръвотечение и т.н.

Преди да започнете лечението трябва да определите на кой стадий от развитието е болестта. Лечението с таблетки е ефективно само в началните стадии. Облекчение носи и струята гореща вода, насочена към хемороидите (процедурата трябва да се повтаря няколко пъти дневно).
В по-късните стадии помага единствено операцията.

Проблем №7: прозяването

Често работейки на едно място, човек започва да се прозява. Устата като че ли се отваря сама, а от очите текат сълзи. Това не е резултат от лошия сън или мрачното време. Организмът твърде дълго време е бил в седнало положение и се нуждае от кислород. С този проблем ще се справите като променяте по-често положението на тялото си – облегнете се на облегалката на стола, максимално опънете гърдите и направете няколко дълбоки вдишвания, за да поемете повече кислород.

Кафето също ще е от полза, но като втори вариант. Разбира се, то не се препоръчва на хората, страдащи от сърдечно-съдови заболявания, тахикардия и повишено кръвно. Напитката помага да преборим сънливостта и стимулира дихателния център.

Последният съвет може и да звучи банално, но очевидно за много хора той е пропуснат точно толкова пъти, колкото е и чут - трябва да се занимавате със спорт. Дори разходката всеки ден (поне по 2-3 км) е незаменима.

Коментари