Хламидиите: в 3/4 от случаите симптоми няма...

Хламидиите са сред най-често срещаните заболявания, предавани по полов път. Една от основните причини за това е, че в доста от случаите при заразения напълно липсват симптоми. Когато обаче те са налице, най-често се забелязват до 1-3 седмици от половия контакт и могат да са:

Симптоми при жените:
• вагинално течение, съпроводено с неприятна миризма;
• кървене между два цикъла;
• болки по време на цикъл;
• болка в долната част на корема, често съпроводена с повишена температура;
• сърбеж или възпаление във или около вагината;
• болки при уриниране.

Симптоми при мъжете:
• слабо бистро течение от главичката на пениса;
• болезнено уриниране;
• парене и сърбеж в основата на пениса;
• болки и подуване в областта на тестисите.

Как се диагностицират хламидиите
Има няколко теста, които вашият лекар може да ви назначи. Той/тя може да вземе секрет от уретрата (при мъжете) и шийката на матката (при жените), който се анализира в лаборатория.
Съществуват и тестове, които определят евентуалното наличие на хламидии, чрез кръвен анализ или изследване на урината.

Как се лекуват хламидиите
Ако имате хламидии, със сигурност ще ви бъде изписан антибиотик – обикновено азитромицин или доксициклин. Същият курс на лечение ще бъде изписан и на вашия партньор или партньорка. Само така инфекцията може да бъде успешно излекувана.

За това обичайно са необходими една до две седмици. Много важно е да се завърши назначеният курс на лечение с антибиотици дори ако още 3-4 дни след началото му се почувствате по-добре!

В някои случаи най-вече при жените може да се наложи лечение в болница с интравенозни антибиотици и обезболяващи медикаменти.

След края на курса на лечение трябва отново да бъде направен тест, за да се провери дали то е приключило успешно. Това е особено наложително, ако не сте сигурни, че партньорът (или партньорката) ви също се е лекувал(а).

Въздържайте се от секс по време на лечението и докато не се уверите, че и дваматате напълно излекувани.

Ако не се лекувате
Ако не лекувате хламидиите, рискувате да се появят сериозни здравословни проблеми:

При жените: инфекцията може да предизвика възпаления в някой от органите, разположени в таза – много често на фалопиевите тръби. Може дори да се стигне до безплодие или извънматочна бременност. Освен това хламидиите могат да предизвикат преждевременно раждане и предаване на инфекцията на плода (по време на раждането), слепота или пневмония при новороденото.

При мъжете: хламидиите могат да доведат до появата на негонококов уретрит – инфекция на уретрата, епидидимит (възпаление на епидидимиса – тръбата, която извежда спермата от тестисите) или проктит (възпаление на ректума).

Как можем да се предпазим от заразяване

За да се намали рискът от инфекция:
• Винаги по време на секс използвайте кондоми.
• Ограничете броя на партньорите, като не редувате секса в няколко от тях.
• Най-добре е да имате само един сексуален партньор и сте сигурни (доколкото е възможно), че за него/нея вие също сте единствен(а).
• Ако имате подозрения, че сте заразени, избягвайте сексуалните контакти и посетете лекар.

При всеки генитален симптом – например неконтролирано уриниране, парене, възпаление или сърбеж, спрете секса и веднага се обърнете към своя лекар. Ако се окаже, че имате хламидии (или друго заболяване, предавано по полов път) започнете незабавно лечение и съобщете за проблема на сексуалния си партньор (или партньори), за да могат и те да вземат мерки.

Тъй като заразяването с хламидии често не е съпроводено със симптоми, човек може неволно да зарази своя партньор. Затова специалистите съветват всеки, който има повече от един партньор да си прави редовен тест, дори ако няма никакви симптоми на заболяване.

Коментари