Разрушаване на митове...

Страшно е да си помислим, но още по-важно е да признаем, че понякога човек разполага с остаряла информация за здравето. Новите медицински изследвания често внасят значими корекции в медицината и дори коренно я променят. Затова и група лекари и психолози от Университета на Мериленд са се постарали да дефинират най-популярните митове, които могат да нанесат вреда на нашето здраве.

Мит: Режимът на легло е най-доброто лекарство за болки в гърба.

Да - преди 5 години мнението на лекарите беше такова. Днес обаче те са убедени, че умерената подвижност и леките упражнения по-бързо възстановяват здравето. Според проведените изследвания натоварването на дисковете в областта на гръбнака и кръста е 100%, ако стоите, 150% - ако седите, а когато се навеждате, то може да достигне 250%. Така че - движете се повече! Правете гимнастика, разхождайте се, плувайте, карайте колело. Започнете с по-малки натоварвания и постепенно ги увеличавайте, докато достигнете оптималното натоварване за вашето тяло.

Мит: Една ваксина срещу тетанус ще ви спаси живота.

Вие можете да се заразите от тетанус на различни места. Това остро инфекциозно заболяване най-често се предизвиква от замърсяване на открити рани. Ваксината, разбира се, може да ви защити от инфекция. Но имайте предвид, че тя действа само 10 години, а след това отново трябва да се направи ваксиниране. Ако не помните точната дата и имате основание да се страхувате от заразяване, по-добре се обърнете към лекар и започнете необходимото лечение без да чакате първите симптоми на заболяването.

Мит: Алкохолът не е вреден в умeрени количества.

Не е важно колко пиете, а как пиете. Най-опасно е да се напивате. В такива случаи се повишава кръвното налягане и се увеличава рискът от множество заболявания: от инсулт до инфаркт. Три жени от всеки 10 могат да си поделят цяла бутилка вино по време на вечеря и да не се напият, но 22% от жените ще се напият от такова количество алкохол. Според науката от алкохолизъм страдаттези хора, които изпиват на едно сядане по 6 и повече чаши вино. При жените съотношението на мазнини и вода е по-голямо, отколкото при мъжете и затова алкохолът се разгражда и преработва по-трудно в женския организъм.

Мит: Слънчевите очила са само моден аксесоар.

Слънчевите очила не са само мода. С възрастта става помътняване на роговицата - това е главната причина за намаляване или дори загуба на зрението при хората над 50 години. Често става постепенна загуба на централното зрение, докато бавно умират чувствителните към светлината клетки на ретината, но при 10% от случаите зрението се изгубва внезапно, за около 6 месеца. Това става, когато между ретината и очното дъно се появят тънки кръвоносни съдове. Те способстват за помътняването на роговицата. Въздействието на ултравиолетовите лъчи засилва риска. Затова е най-добре да вземете мерки и да защитавате очите си от тях.

Мит: Главната причина за появата на диабет е злоупотребата със сладкото.

Истинската причина за това заболяване е затлъстяването. Диабетът от втори тип, появяващ се по правило на по-късен етап от живота, е провокиран от неправилния начин на живот. За последните 20 години броят на хората, боледуващи от този тип диабет е нараснал двойно. Съществува заблуда, че злоупотребата със сладки неща дава тласък към рязко увеличаване на нивото на захар в кръвта, бързо нарушава инсулиновия баланс и води до диабет. Това не е така. Именно затлъстяването повишава риска от развитие на диабет от втори тип. Статистиката показва, че 80% от болните от диабет от втори тип са с наднормено тегло.

Мит: Най-страшното, с което ни заплашва тютюнопушенето, е рак на белите дробове.

Всички знаем, че пушенето е вредно за здравето и че то е главен фактор за повишаване риска от рак на белите дробове. Според последните изследвания при хората, които злоупотребяват с алкохол и изпушват повече от 1 кутия цигари дневно, рискът от развитие на рак на устната кухина нараства 24 пъти. Рискът за рак нарак на бъбреците и пикочния мехур нараства при пушачите с 50%. Нараства рискът и от рак на шийката на матката и рак на стомаха. Ако и тази информация не ви е достатъчна, за да се откажете от този вреден навик, ето още - една пета от случаите на смъртност от сърдечно-съдови заболявания е предизвикана от пушенето.

Мит: Диетата с ограничена употреба на мазнини е винаги полезна.

Не само натрупаните мазнини увеличават нивото на холестерола в кръвта. Доказано е, че някои белтъчини също запушват артериите. Появяват се все повече доказателства за връзката между повишеното ниво на хомоцистеин и сърдечно-съдовите заболявания. Причината е в ниското ниво на фолиевата киселина. Използвайте в диетата си продукти с високо съдържание на тази киселина: зеленчуци с тъмно-зелени листа, плодове, орехи.

Мит: Калцият е най-добрата защита срещу остеопороза.

От детство ни внушават, че за да не боледуваме трябва да пием мляко, да ядем сирене или най-общо - да приемаме калций. Специалистите твърдят, че съществуват два вида клетки, които контролират плътността на костите - едните ги заздравяват, а другите ги разрушават. След 30-годишна възраст разрушителните вземат превес.
Единственото, което може да се направи, е да се занимаваме с физически упражнения. Активните хора имат по-здрави кости. Важно роля играят и приеманите минерали и витамини. Изследвания показват, че приемането на витамини, обогатени с антиоксиданти, предотвратяват разрушаването на костите. Има и различни плодови и зеленчукови диети, предотвратяващи остеопорозата, но тяхното точно действие все още не е изяснено от науката.

Мит: Ако сме на диета по-лесно ще се ограничим от количеството употребявана сол.

78% от нас добавят сол в храната - по време на готвене или непосредствено преди ядене. Ако не сте сред тези хора, все пак във вашия организъм попада сол - например заедно с полуфабрикатите. За да се определи точното количество употребявана сол е необходимо количеството натрий, посоченовърху опаковката да се умножи по 2,5.
Единственият начин да избегнем изцяло солта е да употребяваме само домашно приготвена храна.

Мит: Хората в зряла възраст не се заразяват от инфекции, предаващи се по полов път.

Само през последната година заболеваемостта от сифилис е нарастнала с 68%. И повишението се дължи главно на мъжете над 45 години. Броят на жените над 45 години, боледуващи от сифилис или хламидии също се е увеличил в сравнение с преди 10 години. Често това са разведените жени или тези, които не живеят с постоянен партньор

Коментари