ЕТИЧЕН КОДЕКС

Предлагаме на Вашето внимание проект за етичен кодекс на БЧК. Очакваме Вашите коментари и предложения, които след обобщение ще се предложат на вниманието на общия форум на БЧК през 2008г!

ЕТИЧЕН КОДЕКС
на Българския Червен кръст


І. ВЪВЕДЕНИЕ

Българският Червен кръст е доброволна организация, която е част от Международното червенокръстко движение и се ръководи от неговите основни принципи: неутралност, хуманизъм, безпристрастност, независимост, доброволност, единство и универсалност.
Чрез своята мрежа от доброволци в цялата страна БЧК подкрепя уязвимите хора в бедствени и кризисни ситуации. Посредством програми за обучение и дейности в полза на обществото допринася за облекчаване и предотвратяване на страданието във всичките му форми, закриля здравето и живота и осигурява уважение към човешката личност.

В своята ежедневна дейност БЧК се стреми да въведе високите стандарти и критерии на едно “добре функциониращо национално дружество”, като неговите практики, политики и стратегии да отговорят в значителна степен на нуждите, потребностите и очакванията на българското общество, да осигуряват ефективно и прозрачно управление на ресурсите, което в крайна сметка ще изгради неговия добър обществен образ. Приемането на етични правила за поведение на деятелите[1] на БЧК (доброволци, членове и щатен апарат) е осъзната необходимост и допринася значимо за реализирането на тези цели. Спазването на етичните правила и норми за поведение е гаранция за законността и морала в дейността на доброволци, членове и щатни служители и е предпоставка за усъвършенстване на организационната култура на Българския Червен кръст. Доброволното възприемане на етичните норми на поведение е предпоставка те да изпълняват своите задължения в съответствие с принципите на червенокръстката етика. Несъобразяването с етичните норми на поведение би могло да доведе до уронване престижа на организацията, загуба на общественото доверие и подкрепата за цялостната й дейност.

ІІ. ОБЩИ ПОЛОЖЕНИЯ

Наличието на Етичен кодекс (ЕК) е необходимо условие за работа в БЧК, тъй като неговата дейност е изградена в голяма степен на основата на доверието в мисията, целите и същността на дейността на организацията. Етичният кодекс на БЧК включва в себе си два съществени компонента:
- принципи, чието приложение е задължително и уместно за дейността на организацията;
- правила за поведение, които описват нормите към които червенокръстките деятели би следвало да се придържат. Тези правила помагат на практическото приложение на принципите и имат за цел да ръководят поведението на червенокръстките деятели в посока на етични отношения.

ІІІ. ПРЕДМЕТ НА КОДЕКСА

Настоящият Етичен кодекс установява ценностите и принципите, които следва да управляват организационните и личните действия на червенокръстките деятели (доброволци, членове и щатен състав) с цел адекватно реализиране на етични и ценностни червенокръстки модели, които да гарантират отговорно и ефикасно действие на институцията в рамките на фундаменталните принципи на Международното червенокръстко движение като част от една международна мрежа.

ІV. ОБХВАТ

Етичните правила в този кодекс са приложими спрямо:
· доброволците, членовете и щатния състав и се отнасят до взаимоотношенията помежду им;
· взаимоотношенията между червенокръстките деятели и различни групи и институции в обществото и отделните граждани;
· взаимотношенията между отделни доброволци, членове и щатни специалисти като неделима част от БЧК;
· общите етични правила за задълженията на доброволците, членовете и щатния състав.

V. ЦЕЛ НА КОДЕКСА

· да определя етичните стандарти и норми към които деятелите на БЧК следва да се придържат;
· да развива организационната култура и ценности, основани на фундаменталните принципи на Движението и Стратегията на БЧК до 2010;
· да утвърждава принципите на червенокръстка дейност, основани на етичен модел за червенокръстка работа в полза на уязвими групи в обществото;
· да подпомогне обучението на членовете, доброволците и щатния състав за постигане на етично поведение в тяхната работа.

VІ. ФУНДАМЕНТАЛНИ ПРИНЦИПИ

Фундаменталните принципи са съвкупност от идеи на Международното движение на Червения кръст/ЧП и са ядрото на ЕК. Те определят спецификата на ЧК и ЧП в международен мащаб и са ценности, задължителни за доброволците и служителите от всички компоненти на Международното движение.
Хуманизъм. Червеният кръст, роден от желанието да оказва помощ без дискриминация на ранените по бойните полета, се стреми чрез своите международни и национални форми на проявление да предотвратява и облекчава при всички обстоятелства човешките страдания. Неговата цел е да закриля живота и здравето на човека, както и да изисква уважение към човешката личност. Той способства за установяването на взаимно разбирателство, дружба, сътрудничество и траен мир между всички народи.
Безпристрастност. Червеният кръст не проявява предпочитание по отношение на националност, раса, религия, социално положение или политически убеждения. Неговият стремеж е единствено да подпомага хората в зависимост от степента на страданието им и да осигури предимство на онези, които се намират в най-голяма беда и се нуждаят от най-бърза помощ.
Неутралност. За да запази доверието на всички, Червеният кръст се въздържа да взима участие във враждебни действия и никога не влиза в спорове от политически, расов, религиозен или философски характер.
Независимост. Червеният кръст е независим. Националните дружества, помощници на държавната власт и нейната хуманитарна дейност и подчиняващи се на действащите закони в съответните страни, трябва при все това да запазят своята независимост, която им дава възможност да действат винаги в съответствие с принципите на Червения кръст.
Доброволност. Червеният кръст е организация за оказване на доброволна и безкористна помощ.
Единство. Във всяка страна може да съществува само едно дружество на Червения кръст. То трябва да бъде достъпно за всички и да разпростира своята хуманна дейност по цялата територия на страната.
Универсалност. Червеният кръст е световна организация, в която всички дружества имат равни права и задължението взаимно да се подпомагат.

VІІ. ПРАВИЛА И НОРМИ НА ЕТИЧНО ПОВЕДЕНИЕ

А) ОРГАНИЗАЦИОННИ НОРМИ И ПРАВИЛА

Организационните норми и правила отразяват в по-голяма степен спецификата на нормите и правилата за нашето национално дружество.
Осигуряване на добро ръководство и управление на всички организационни равнища:
1.1 Колективните ръководни органи функционират на принципите на мандатност, демократичност и зачитане правата, интересите и компетентността и на другите субекти на червенокръстка дейност, на заинтересованите лица и преди всичко на уязвимите лица и групи.
1.2 Ръководните и управленски органи и деятелите на БЧК проучват уязвимостта на общностно ниво и реализират застъпничество в полза на лицата в уязвимо състояние, изолираност и страдание.
1.3 Ръководните и управленски органи и деятелите на БЧК осигуряват достъпна среда на уязвимите лица за споделяне на проблеми от хуманитарен характер.
1.4 Доброволците, членовете и служителите на организацията се стремят към постигане на професионализъм и високо качество на дейността си като приемат с уважение решенията на ръководните и управленски органи и активно работят за тяхното реализиране.
1.5 Органите в БЧК работят при ясно дефинирани роли и отговорности, в съответствие с изискванията на МФЧК/ЧП за „добре функциониращо национално дружество” и се стремят да не реализират функции, несвойствени за тях.
Осигуряване на прозрачност:
2.1 ръководните и управленски органи ясно формулират и осигуряват публичен достъп до мисията и целите, Устава, състава, правилата и механизмите на организацията, както и средствата за постигане на целите, приоритетите, дейностите и програмите.
2.2 Ръководните, управленските и контролните органи осигуряват публичен достъп и са отворени за мненията на членовете, доброволците и щатния състав, институциите, уязвимите лица и гражданите.
Гарантиране на отчетност
3.1 Ръководните и управленски органи и деятелите на БЧК спазват всички законови и вътрешно-организационни изисквания, изисквания на донори и съответните програми за финансиране.
3.2 Ръководните, управленски и контролни органи всяка година отчитат публично своята дейност като посочват изчерпателно и коректно източниците и размера на получените финансирания и дарения (при донори, пожелали да бъдат анонимни, се посочва само размера на финансирането, начините на разходване на средствата, дейности, програми проекти и постигнати резултати);
3.3 При осъществянане на техническа помощ за финасиране на проекти и програми ръководните и управленски органи осигуряват публичен достъп в рамките на допустимото до договора с възложителя, до информация за регламентирането на конкурса, възможните получатели на средства, размера на финансиране и темите на финансираните проекти.
При осигуряване на финансиране и набиране на средства
4.1 Ръководните, управленски и контролни органи в БЧК гарантират, че набирането и получаването на средствата, както и тяхното усвояване са в съответствие с мисията и целите на организацията;
4.2 При кандидатстване пред финансиращи програми и проекти, ръководните и управленски органи и деятелите представят себе си, дейността си и планираните дейности реалистично, като изрично посочват своите партньори и донори и не въвеждат в заблуждение относно минали постижения и резултати;
4.3 Получените дарения и финансирания се използват стриктно за целите, за които са отпуснати, като кампаниите за набиране на средства трябва да бъдат предшествани от публично оповестяване на плана за разпределение на средствата и коректна информация пред общността за предназначението на тези средства;
4.4 Ръководните и управленски органи оповестяват публично набраните средства от кампаниите, както и разходите за тяхното набиране;
4.5 Ръководните, управленски и контролни органи и деятелите на БЧК не участват в схеми за пране на пари, корупционни практики, финансови измами и информират компетентните органи за получени предложения за участие в такива.
Недопускане на конфликт на интереси
5.1 Ръководните, управленски и контролни органи и деятелите на БЧК се стремят във всяко свое действие да избягват ситуации на конфликт на интереси;
5.2 Ръководните и управленски органи ясно регламентират механизъм за регистрация, правила и органи за разрешаване на конфликт на интереси, в случай на разкриване на такива;
5.3 Член на колективен орган (ръководен, управленски или контролен) не трябва да участва в обсъждане и вземане на решения по въпроси, засягащи го директно като преизбиране, лично възнаграждение и др.;
5.4 Член на колективен орган (ръководен, управленски или контролен), както и останалите деятели трябва да оповестяват всяка потенциална възможност за конфликт на интереси или фактически съществуваща такава.
Коректно използване и предоставяне на информация
6.1 Органите на БЧК, както и деятелите се задължават да интерпретират обективно и достоверно данните на свои и чужди изследвания, анализи и др.;
6.2 Предоставят, разпространяват и използват свързани с дейността им данни по неподвеждащ начин;
6.3 Цитират акуратно източниците на информация;
6.4 Осигуряват публичен достъп до резултатите от своята дейност.
6.5 Зачитат правата на интелектуална собственост.


Отношения с политическите партии
7.1 Ръководните и управленски органи и деятелите на БЧК не извършват дейности, които дори косвено биха ангажирали БЧК с партийни цели и интереси;
7.2 Не финансират и не набират средства в полза на политически партии;
7.3 Не лобират за партийни цели.
Взаимодействие на ръководните и управленски органи и деятелите на БЧК с публични власти и корпоративните структури:
8.1 При получаване и разходване на публични средства следва да съблюдават високи стандарти за отговорно и ефективно изразходване на публични средства;
8.2 Предоставените общински имоти не следва да се ползват за стопанска дейност с формиране на печалба;
8.3 Взаимоотношенията с публичните власти и корпоративните структури се основават на диалог, толерантност, взаимно уважение и отговорност;
8.4 Ръководните и управленски органи и деятелите на БЧК не участват в рекламни кампании, които подтикват към употреба на продукти, вредни за здравето (тютюн, алкохол).
8.5 Ръководните и управленски органи и деятелите на БЧК влизат в партньорство с публични власти и корпоративните структури само на принципна основа при съвместимост на целите;
Взаимоотношения с НПО и гражданските групи
9.1 Органите и деятелите признават значимата обществена роля на НПО и граждански групи;
9.2 Осъществяват диалог и се отнасят с толерантност и взаимно уважение и отговорност към съвместните дейности;
9.3 Партньорството с НПО се реализира без да се прави компромис с ценностите и мисията на организацията;
9.4 В условията на съвместна дейност БЧК и НПО кооперират ресурсите си;
9.5 Органите и червенокръстките деятели демонстрират стремеж към консолидация и изграждане на мрежи с НПО като средство за повишиване ефективността и ефикасността при ангажиране на гражданското общество в полза на уязвимите.

Б) ИНДИВИДУАЛНИ ПРАВИЛА И НОРМИ НА ЕТИЧНО ПОВЕДЕНИЕ НА ЧЕРВЕНОКРЪСТКИТЕ ДЕЯТЕЛИ

Лицата, свързани с Българския Червен кръст, подчиняващи се на предписанията на този кодекс, действат винаги етично и неподкупно и в никакъв случай не реализират действия, противоречащи на основните принципи и хуманитарните ценности на организацията. Те спазват и следните индивидуални правила и норми на поведение, а именно:
Почтеност
1.1 Изпълняват задълженията си съвестно и отговорно.
1.2 Спазват нормативната, вътрешноорганизационната уредба на БЧК и общоприетите морални ценности на българското общество.
1.3 Не участват съзнателно в незаконна дейност или се обвързват с действия, дискредитиращи организацията.
1.4 Уважават и допринасят за постигане върховенство на закона, мисията, уставните и етични цели на организацията.
1.5 Не приемат или търсят от свое или от името на други лица финансова или друга изгода.
1.6 Не предприемат действия и не правят изявления с намерение да въздействат върху организацията, което би довело до финансово или друго облагодетелстване на лица, корпоративни и др.организации, на които даденото лице е член или към което имат силен интерес.
Обективност.
2.1 Демонстрират висока степен на обективност при събиране, предоставяне и оценяване на информация, свързана с дейността която се реализира.
2.2 Дават балансирана оценка на всички, свързани с посочената дейност обстоятелства и не се влияят неоправдано от собствените си или чужди интереси при формиране на оценката.
2.3 Не участват в дейности и не влизат във взаимоотношения, които могат да накърнят или може да се счете, че накърняват тяхната безпристрастна оценка.
2.4 Оповестяват всички съществени факти, които са им известни и които, ако не бъдат оповестени, могат да изопачат резултатите от определени оценки и решения.
2.5 Не вземат отношение при решаването на въпроси, отнасящи се до него, неговата съпруга или роднина по права или съребрена линия до четвърта степен включително.
Конфиденциалност
3.1 Не използват информация за собствени цели или по начин, който би противоречил на закона, мисията, уставните и етичните цели на организацията.
3.2 Не разкриват конфиденциална информация и не ползват такава без изричното позволение от компетентните органи в БЧК.
Компетентност
4.1 Реализират само такива дейности и услуги, за които черевенокръстките деятели имат необходимите умения, знания и опит, в съответствие със същината на извършваната дейност, критериите и стандартите за добре функциониращо национално червенокръстко дружество.
4.2 Непрекъснато усъвършенстват своите знания и умения в червенокръстката област.
Не използват по неправомерен начин името, емблемата, дейностите и собствеността на организацията.
Не прокламират политически, расови и др. идеи, които са в противоречие с принципите и официалната позиция на БЧК.
6.1 Не допускат дискриминация към бенефициентите на основа на пол, раса, език, религия, образование и убеждение, политическа принадлежност, мнение, национален и социален статус, етническа принадлежност, здравен статус, възраст, сексуална ориентация, лично и обществено положение, имуществено състояние или друго основание.
В своите действия трябва да се стремят да пазят доброто име на организацията.
Насърчават хората да подпомагат нуждаещите се като им дават личен пример с поведението си.
При изпълнение на своята червенокръстка дейност не трябва да бъдат под въздействие на упойващи вещества.
При изпълнение на дейностите на организацията деятелите на БЧК се легитимират със служебна или членска карта или друг документ, удостоверяващ принадлежността им към Българския Червен кръст.
Не следва да изпълняват задача, предполагаща извършването на неправомерни действия. Ако считат, че дадената задача е такава, те трябва да споделят съмненията си пред органа/лицето, който я е поставил.
Дават точен и обективен отчет на своите ръководители за изпълнение на възложените им задачи.
При изпълнение на своите функции и задължание деятелите на БЧК общуват помежду си и с гражданите като спазват добрия тон и не използват нецензурни думи и изрази.
Търсят най-ефективните механизми и практики за отчетност и прозрачност, които дават възможност за диалог и взаимно доверие с обществеността.
Щатните специалисти в БЧК проявяват чувство на отговорност и уважение към доброволците и членовете на организацията и предприемат адекватни мерки за решаване на проблеми, които биха могли да рефлектират върху изпълнението на техните задачи;
Щатните специалисти оказват помощ и подкрепа на доброволците и членовете при изпълнение на поставените им задачи, не допускат дискриминация и привилегировано отношение към тях, не си позволяват фамилиарност и вземат под внимание предпочитанията им за участие в дейностите на организацията.

VІІІ. ПРАВА И ЗАДЪЛЖЕНИЯ НА ДОБРОВОЛЦИТЕ

Доброволците имат право:
На работна среда, позволяваща изява на техните способности и компетенции;
Да получават подкрепа от структурите на БЧК;
Да станат членове на БЧК;
Да получават подходящо обучение и личностно развитие, което им дава възможност да изпълняват договоренити им задачи и роли;
Да получават необходимите материали за пропагандиране на дейността на организацията;
Да имат подходяща екипировка, за да могат да изпълняват договорените задачи и роли;
Да бъдат застраховани, когато работят при екстремални условия;
Да приемат и отказват всяка задача или роля, противоречаща на тяхното желание и този етичен кодекс.

Доброволците са задължени:
Да действат и работят в съгласие с фундаментарните принципи на Международнното движение на ЧК и ЧП и да съдействат за тяхното разпространение;
Да се съобразяват с правилата за използване на емблемата и да предотвратяват нейното неправомерно използване;
Да се включват в общите операции при спешни случаи, съобразно споразуменията с БЧК и съобразно своите умения и способности;
Да реагират на нуждите на бенефициентите.
Да подобряват капацитета си за пълноценно изпълнение на доброволческите си функции;
Да информират гражданите, властите и другите институции относно дейността на БЧК, както и за конкретните цели на програмите, по които той работи;
Да се стремят да работят според високите стандарти за качеството на дейностите и услугите;
Да подпишат и се водят в действията си от настоящия етичен кодекс на БЧК.

ІХ. ПРИНЦИПИ, КОИТО УПРАВЛЯВАТ ПОДБОРА НА ПЕРСОНАЛА И ВЗАИМООТНОШЕНИЯТА С НЕГО

1. В процеса на подбор и договаряне с персонала ръководните и управленски органи на БЧК поддържат политика, основаваща се на общите принципи на обективност, недискриминация и равни възможности, като гарантира публичен достъп до кандидатстване и заетост.
2. Подборът, назначаването на позиции и растежът в йерархията на персонала на всички равнища се осъществява въз основа на способностите, квалификацията, познанията, опита и постиженията, като не се допускат изключения и предпочитания, основаващи се на други обстоятелства.
3. Персоналът, работещ в организацията заявява и доказва чрез действия своето съгласие и ангажираност с мисията и целите на БЧК, както и с хуманитарните ценности и фундаменталните принципи на Международното движение и нормите на етично поведение.
4. Служителите на организацията имат право на справедливо отношение, уважение и зачитане от страна на ръководния и управленския състав, на колеги и подчинени, на членовете и доброволците в организацията.

Х. ТЪЛКУВАНЕ И СПАЗВАНЕ НА ЕТИЧНИЯ КОДЕКС

Етичната комисия е независим консултативен орган за спазване на Етичния кодекс в рамките на БЧК, чиито функции са да:
1.1 Тълкува и популяризира етичните норми на поведение в организацията.
1.2 Подпомага установяването на критерии и стандарти за добро управление на БЧК в етична рамка, която отговаря на основните принципи на организацията с цел поддържане и повишаване равнището на отговорност, коректност и прозрачност при действия от страна на членовете на ръководните и управленските органи и деятелите на организацията.
1.3 Наблюдава приложението на Етичния кодекс и периодично оценява степента на изпълнение на нормите му, както и неговото усъвършенстване.
1.4 Подпомага процеса на преглед и актуализиране на Етичния кодекс.
1.5 При необходимост консултира ръководните, управленски и контролни органи и деятелите на БЧК по въпросите за етично ръководство, управление и контрол.
1.6 При сезиране на комисията от страна на заинтересовано/и лице/а, комисията изразява своето становище и търси сътрудничество с ръководните, управленските или контролни органи, както и деятелите на БЧК, за да им предостави тълкуването си по проблема.
Етичната комисия се състои от 5-ма члена - членове на организацията с доказано висок морал и поведение, неучаставащи в ръководните, управленските и контролни органи в организацията..
2.1 Етичната комисия има 4-годишен мандат, който съвпада с мандата на ръководните и контролните органи в БЧК.
2.2 Изборът й се извършва по време на последната сесия на всяко Общо събрание от членовете му. Общото събрание се подпомага от специално избран помощен орган – комисия по предложенията за етична комисия.




ХІ. ЗАКЛЮЧИТЕЛНИ РАЗПОРЕДБИ

Настоящият Етичен кодекс влиза в сила след обсъждане в общонационален мащаб и гласуване от страна на 63-то Общото събрание на БЧК на ....................
Той се публикува на страниците на списание “БЧК” и уеб страницата на организацията.
Етичният кодекс има доброволен характер.
Установеното неспазване от страна на щатния апарат води до дисциплинарни мерки и е основание за прекратяване на трудовите взаимоотношение на БЧК със съответните лица в съответствие с Кодекса на труда.
Неспазването на Етичния кодекс от страна на приелите го доброволци и членове на организацията е предпоставка за загуба на доверие и започване на процедура по гласуване на вот на недоверие от страна на ръководните органи с възможно изваждане от състава им, съобразно уставните изисквания и крайна санкция - изключване от организацията.
Настоящият етичен кодекс е отворен документ, подлежащ на непрекъснато допълване и обогатяване.

Приложение 1: Декларация за спазване на Етичния кодекс в Българския Червен кръст




Приложение 1


ДЕКЛАРАЦИЯ ЗА СПАЗВАНЕ
НА ЕТИЧНИЯ КОДЕКС В БЪЛГАРСКИЯ ЧЕРВЕН КРЪСТ


Ние, подписалите този Етичен кодекс деятели на Българския Червен кръст (членове, доброволци и щатни служители) приемаме доброволно и декларираме, че ще работим за реализацията на мисията и целите на организацията и се задължаваме в своята дейност да:
- спазваме неотклонно фундаменталните принципи на Международното червенокръстко движение;
- подкрепяме, отстояваме и развиваме хуманитарните ценности на гражданското общество;
- зачитаме върховенството на закона и спазваме вътрешно-организационните, както и етичните правила на организацията;
- сме толерантни към различията и отхвърляме всякакви форми на дискриминация и нетолерантност;
- насърчаваме активното гражданско участие и застъпничество за преодоляване на значими хуманитарни проблеми;
- заставаме зад принципите на спазване на човешките права и свободи, за подкрепа на хората в бедствени ситуации;
- работим за утвърждаване на ролята на неправителствения сектор в българското общество като неутрален застъпник и представител на обществените интереси, равноправен и отговорен партньор на държавата, местната власт, бизнеса и др. заинтересовани лица;
- се застъпваме и представляваме определени обществени интереси на най-уязвимите групи в българското общество с оглед подобряване качеството на техния живот.
[1] Деятели на БЧК са доброволците, членовете на организацията и щатния й състав.

Коментари