Пушенето и ти...

По повод 16 ноември – Международният  ден без тютюнопушене, Българският Червен кръст –Шумен съвместно с Регионална здравна инспекция – Шумен организираха акция   в централната част на града. Доброволците раздаваха здравно-образователни материали и информираха гражданите за вредите от тютюнопушенето.

По традиция Международният ден без тютюнопушене се отбелязва всеки трети четвъртък на месец ноември. На този ден, Министерството на здравеопазването призовава всеки пушач, да се опита да положи началото на отказване от тютюнопушене в името на собственото си здраве, както и здравето на близки и приятели, които присъстват в обкръжението му като пасивни пушачи.

Министерство на здравеопазването определя за 16 ноември 2017 г. мото на кампанията да бъде: „Пушенето и ти", като също така се обхваща и темата за продуктите за наргиле не съдържащи тютюн.

Този ден се отбелязва и в много други страни по света, тъй като се чества официално и от страна на Международния съюз за борба с рака (UICC).

Тютюнопушенето е вредно както при активни, така и при пасивни пушачи. Употребата на тютюневи изделия води до сърдечно-съдови, ракови, белодробни, мозъчни и други тежки заболявания.

Коментари