Тютюнът- заплаха за развитието!

По повод 31 май – Световен ден без тютюнопушене, доброволците от БМЧК Шумен се включиха в инициативите организирани съвместно с Регионална здравна инспекция (РЗИ) –Шумен и Общински здравен център.  На 30.05.2017 г. от 11.30ч.  в кв. Тракия  се проведе  акция с раздаване на здравно-образователни материали и скринингова кампания за измерване на въглеродния оксид на пасивни и активни пушачи с уред „SmokerLyzer".    На 31.05.2017 г.,  всеки който желае да  се информира за вредите от тютюнопшушенето и изследва въглеродния оксид в кръвта си,  може да го направи в кв. Боян Българанов пред супермаркет „BulMag от 11.30ч.  

Всяка година на 31 май се отбелязва Световният ден без тютюнопушене по инициатива на Световната здравна организация (СЗО). Денят се провежда по цял свят, подчертават се рисковете за здравето, свързани с употребата на тютюн и се апелира за ефективна политика, която да намали нивата на потребление.

Световната здравна организация чества Световния ден без тютюнопушене от 1988 г. Тази година мотото на събитието е „Тютюнът – заплаха за развитието".

Според СЗО, глобалната епидемия от тютюн годишно води до смъртта на около 6 милиона души, от които над 600 000 непушачи умират от излагане на вторичен тютюнев дим. При липса на действие до 2030 г., епидемията ще доведе до смърт на повече от осем милиона души. Повече от 80% от тези предотвратими смъртни случаи ще са сред хората, живеещи в страните с ниски и средни доходи. Тютюнопушенето е най-разпространеният рисков фактор за повече от 25 заболявания, които биха могли да бъдат предотвратени.

 

Коментари