Половин милион души умират от удавяне всяка година в света

Над 100 души в България умират от удавяне в страната всяка година. Това показват данните на Българския червен кръст. В света жертвите от удавяне са почти половин милион души годишно, сочи черната статистика. За съжаление 30% от удавените у нас са деца. Според БЧК основната причина затова се дължи на слабата плувна подготовка на населението и особено на децата, вследствие на премахването на задължителното обучение по плуване за началния курс в училищата, все по-малкия брой работещи плувни басейни в страната и ниската водноспасителна култура на хората.

Най-много жертви 70-80% взема не морето, а водоемите във вътрешността на страната-язовири, езера и реки, които не се охраняват от спасители. 
Анализът на всяко удавяне показва, че в повечето случаи това става по нещастно стечение на обстоятелствата, които е могло да бъдат избегнати. Това води до извода за нелепостта на всяка смърт от удавяне. 
Обществото приема особено болезнено, когато водата отнема живота на деца, но в същото време се прави твърде малко за профилактиката на водния травматизъм., казват от БЧК.  Основните причини зя смъртните случаи във водата са непознаването опасностите при къпане и плуване, незнанието и неумението да се излезе от опасни ситуации, възникнали във водата и незнанието как да се помогне на човек, който се дави.
Времето вече е за плаж и разхлаждане, но преди да влязат във водата хората трябва да знаят основни правили и опасностите, които ги дебнат.
Дънни ями и прагове - срещат се в морето, реките и язовирите. Пропадането в тях става внезапно, предизвиква уплаха, преминаваща в паника и давенето започва. На охраняваните плажове дънните ями и прагове се обозначават с червени плаващи знаци /шамандури/ и указателни табели на брега. Тези места не бива да се използват за къпане.
Ако неумеeщ да плува човек пропадне в дънна яма или праг може, запазвайки самообладание, да си помогне и сам, като с отскоци от дъното се придвижи към плиткото
Плуване и скокове в непознати води 
Основна опасност представляват подводните скали, намиращи се под водата различни остри предмети,неизкоренени дървета при завиряването на някои язовири. Сблъсъкът с тях при скок, може да причини сериозни травми, които да причинят загуба на съзнание и удавяне. 
Първо проверете дали е достатъчно дълбоко и дали няма опасни предмети под водата. 
Не влизайте във водата след обилно хранене и употреба на алкохол !
След хранене стомахът е разширен. Храносмилателните органи се снабдяват по-обилно с кръв за сметка на мозъка и крайниците. Недостатъчното кръвоснабдяване на мозъка, съчетано с интензивните движения, охлаждането на тялото и налягането на водата върху стомаха може да предизвикат прилошаване, повръщане и дори загуба на съзнание, а попадането на стомашно съдържимо в дихателните пътища, води до задушаване и удавяне. 
След обилно хранене трябва да се изчака около един, два часа. Много водни инциденти се дължат на употребата на алкохол и различни наркотични средства. И в двата случая хората губят реална представа за опасностите и надценяват собствените си сили и възможности. 
Плуването след употреба на алкохол или наркотични средства винаги води до трагични последици. Затова не се препоръчва влизането във водата по-рано от 8 часа след поемането на алкохол или други упойващи средства. 
Студена вода 
Рязката промяна на температурата на тялото при попадането на човек в студена вода може да предизвика шок с рефлекторно спиране на дишането. В някои случаи се стига до загуба на съзнание и настъпване на внезапна смърт. Това се получава и при рязко потапяне със силно загрято и изпотено тяло, дори във вода, която не е толкова студена. Във водоеми без вертикална циркулация на водата горният слой следствие на слънчевото греене се затопля, но в дълбочина водата остава студена. Същите опасности грозят хората и при скокове или гмуркане в такива водоеми. 
За да се избегнат посочените опасности, влизането във водата трябва да става постепенно, като предварително намокрим лицето, крайниците и сърдечната област. 

Умора и изтощение - надценяване на собствените плувни умения. 
Инцидент настъпва след продължително плуване без почивка и особено ако водата е студена. Ако не последва своевременно излизане от водата, настъпва умора, възниква опасност от получаване на мускулни крампипреохлаждане на организма, а при крайно изтощение – удавяне. 
При отдалечаване от брега трябва да се плува в група, което дава възможност за оказване на взаимопомощ при нужда. 
Течения и водовъртеж 
Теченията представляват движение на водата. Образуват се освен от естественото движение на водата в реките, от вятъра, вълнението, формата на брега и релефа на дъното. Силно течение се образува и при изтичане на вода от преливниците на язовирите. Посоката им може да бъде различна - от брега, косо или успоредно на него и да се мени според температурата на водата, посоката на вятъра и релефа на дъното. За разлика от реките, в морето и някои големи вътрешни водоеми теченията не винаги се виждат от брега. 
Водовъртежите представляват кръгово фуниеобразно движение на водата към дъното. Причиняват се най-често отзавихряне на водата след среща на препятствие в течащи води или при вятър и вълнение, както и при мястото наводовземане в язовирите. 
При скорост на течението, по-голяма от скоростта на плувеца, той може да бъде отнесен далече от брега, ако се опитва да плува срещу течението. Попаднал в такава ситуация, човек трябва да плува косо срещу течението докато излезе от него и след това - към брега. 
Попадането във водовъртеж е изключително опасно,тъй като засмуква къпещите се в дълбочина. Къпането и плуването на места, където е вероятно образуването на водовъртежи, и в близост до язовирните стени е забранено

Надуваеми предмети 
Използването на надуваеми лодки, дюшеци, пояси, топки и други предмети създават у хората, неумеещи да плуват добре, измамно чувство за сигурност и отслабват естествения им инстинкт за самосъхранение. Тези предмети са много леки, имат малко сцепление с водата, лесно се преобръщат и биват отнасяни от вятъра. Опасността идва от вероятността поради непредпазливо движение вълна, причинена от преминаващ наблизо плавателен съд, или внезапен порив на вятъра човек да загуби контакт с измамния източник на сигурност и да започне да се дави. 
Ползването на надуваемите предмети се препоръчва само до дълбочина, от която всеки може да излезе сам. Използването им е забранено при вълнение и вятър с посока от брега към морето. 
Опасни игри 
Блъскането и хвърлянето на хора във водата, боричкането с потапяне на другия и други подобни "весели игри"; понякога имат съвсем невесел край. Плуването под местата за скокове може да доведе до сериозни травми и удавяне. Дори безобидната "гоненица"; около плувните басейни, често води до подхлъзване и контузии. 
Сериозна опасност крие плуването под вода, което е и една от най-честите причини за удавяния в басейн. 

Коментари