Спорт за здраве

На 5 юни 2016г. доброволци от Българския младежки Червен кръст-Шумен се присъединиха към  инициативата   организирана от Велоклуб „Илчов баир", Общината, РЗИ, , Irun платформа за бягане, ОП „Мадарски конник" и Градския ученически парламент. Около 160 състезатели се включиха в общоградското спортно състезание по изкачване на стъпалата към Паметник Създатели на българската държава.  За състезанието пристигнаха участници от Варна, Разград, София, Търговище. Най-възрастният включил се в общоградската спортна проява е 64-годишен, а най-малкият участник на 8 години.

Повод за масовото състезание е и Световният ден без тютюн – 31 май. За включилите се в масовия спорт Регионалната здравна инспекция предостави на всички желаещи възможност за измерване на въглеродния оксид в издишания въздух и количеството на карбоксихемоглобин в кръвта на пасивни и активни пушачи с уред „Smoker Lyzer". Идеята на организаторите е да се възпитава спортен и състезателен дух в хората, да ги отдалечава от вредния навик тютюнопушене и да популяризира природните красоти и исторически забележителности на района.

Първи изкачи стъпалата 28-годишният Ивайло Атанасов, учител по философия от Разград. Спортистът показа най-добро време от всички участващи - 7 минути и 37 секунди. Грамоти и медали пък получиха най-добрите от 13-те възрастови групи, а всички стартирали участници завършиха успешно спортната надпревара.

На финала състезателите бяха посрещнати с  музика, танци, разхладителни напитки.

Коментари