31 май- Световен ден без тютюн

По повод 31 май – Световен ден без тютюн, БМЧК– Шумен съвместно с Регионалната здравна инспекция гр. Шумен организираха хепънинг и скринингова кампания за измерване на въглеродния оксид в кръвта на пасивни и активни пушачи в арт-пространството на пл. „Освобождение.

Доброволците предлагаха на пушачите да заменят цигарата си бонбони, а вредния навик -със сладко изкушение. Раздадоха се много информационни материали за вредите от  тютюнопушенето и с полезни съвети как може да се каже „сбогом" на цигарите.

За Световния ден без тютюн – 31 май, СЗО призова страните да се подготвят за стандартизирана опаковка (plain packaging) на тютюневите изделия и определи темата за 2016 г. – „Стандартизираните опаковки нека бъдем готови за тях". Целта е да се подчертае ролята на стандартизираната (опростена, обикновена) опаковка на тютюневите изделия, като един подход за контрол на тютюна и насърчаване на развитието на политиките на държавите-членки за опаковането и др.
Изследвания направени в някои държави (Великобритания и Австралия) върху здравното въздействие на „обикновените" или стандартизирани пакети с цигари показват, че те могат да възпрат пушачите от придобиването на навика и да намалят броя цигари, които консумират.

Коментари