"Да чуем децата и младежите е първата стъпка да пораснат здрави и защитени!" - 26 юни- Световен ден за борба с дрогата

На  24 юни 2016г.  по повод Международния ден за борба с наркоманиите и наркотрафика, доброволците от БМЧК  Шумен   в партньорство с РЗИ и ОЗЦ организираха  акция, в която отправиха своите послания за един свят без наркотици. Младежите раздадоха  информационни и рекламни материали, стикери  и флаери с любопитни факти за производството и разпространението на психоактивни вещества. Целта на инициативата е да мобилизира, подкрепи и вдъхнови хората, да предприемат действия срещу незаконната търговия и употребата на наркотици.   Световният ден за борба с дрогата се отбелязва всяка година на 26 юни.

По данни на Национален фокусен център (НФЦ), 4,9% от учениците в 9-12 клас в България   някога са употребили НПВ /нови психоактивни вещества/  (Национално представително проучване сред учениците  в 9– 12 клас'2013 г.). От тях 35,5% посочват, че са употребили тези вещества под формата на растителна смес за пушене. Една от най-големите заблуди за НПВ  /новите психоактивни вещества/ е, че те са  по-безопасни от установените незаконни наркотици.


  Мотото на кампанията  за 2016г.  е под надслов: „Първо се вслушай! Да чуем децата и младежите е първата стъпка да пораснат здрави и защитени!"

 

Коментари