"Ангажираност, образование, сила..."

БМЧК Шумен, съвместно с РЗИ Шумен  организира и проведе инициативи по повод Трети етап на Националната АНТИСПИН кампания - Международният ден за съпричастност със засегнатите от ХИВ/СПИН, 15 май 2016 г. Този ден се отбелязва всяка година в третата неделя от месец май.

Тази година Деня за съпричастност премина  под мотото „Ангажираност, образование, сила.". В световен мащаб на този ден стотици хиляди хора от над 1 200 организации в 115 страни участват в най-голямото и най-старо събитие, свързано с проблема ХИВ/СПИН.

Международният ден за съпричастност със засегнатите от ХИВ/СПИН е повод хората от различни страни по света да заговорят за СПИН. За първи път той се отбелязва през 1983 година в Сан Франциско и Ню Йорк с възпоменание за починалите, в подкрепа на живеещите с вируса на СПИН, за повишаване на инфомираността и чувствителността към този проблем, за намаляване на свързаната с ХИВ/СПИН стигма и ангажиране на обществото в борбата срещу СПИН. В България денят се отбелязва от 1992 година.

Доброволците  от БМЧК Шумен проведоха  обучения по училищата и акция в центъра на град Шумен. Младежите  разпространяваха сред граждани презервативи и флаери, организираха тематични разговори и дискусии.  

Коментари