15 октомври- Международен ден на Белия бастун

На 15 октомвриМеждународният  ден на белия бастун доброволците от БМЧК  организираха акция  в центъра на Шумен, с която показаха своята толерантност и съпричастност към незрящите хора. Младежите подготвиха различни пунктове, на които гражданите със завързани очи трябваше да се справят с различни ситуации от ежедневието като:  отключване на катинар, завързване на обувка, сипване на вода и други подобни, които всеки извършва, без да се замисли.

                   Слепотата е сред най -тежките форми на увреждане. Хората без зрение изпитват потребност от повишена подкрепа, съчувствие и внимание през всички дни на годината, а не само на 15 октомври. Бастуните използвани от слепи хора са оцветени в бял цвят, за да се забелязват по-добре.

                   Международният ден на белия бастун е символ на самостоятелността на зрително затруднените лица, на социалната интеграцияи на стремежа за достоен живот и равноправие. Този ден е ден за съпричастност  на обществото към незрящите като  група в неравностойно положение и премахване бариерите при общуване с тях. Целта на доброволците е  само и единствено да напомнят на обществото, че съществуват незрящи хора, които като всички останали се нуждаят от малко повече внимание и топлота.

Коментари