Синева

     На 14 и 15 септември се проведе основната дейност по изпълнение на проект "Синева", финансиран от фонд "Социална закрила" и изпълняван от доброволци на БЧК Шумен. 

     Структурирани в 2 групи с ръководители от Български Червен кръст Шумен и педагози от ДДЛРГ-гр.Велики Преслав 37 от младите хора, живущи в ДДЛРГ-гр.Велики Преслав напуснаха пределите на социалното заведение рано сутринта в 7.00 ч. на 14.09.2012г. и се отправиха към планинските хълмове в непосредствена близост до гр.Велики Преслав. 

    По предварително начертан маршрут в посока към парк Патлейна младите хора  се запознаха с чудноватите скали, с дървесни видове и характерни за региона растения, с животинските видове, населяващи горите на България под вещото ръководство на  специалист – екскурзовод. В боровата гора участниците  в излета имаха обяд. За пълноценното преживяване по време на почивката  се организираха  занимателни игри, целящи подобряване на комуникационните умения и социалната включеност на децата в групата. Отработиха се техники за палене на лагерен огън, спортно ориентиране, лагеруване в трудни условия и т.н..          

     През втория ден участниците в мероприятието  се запознаха с редките и уникални местообитания, растения и животни при долното течение на река Камчия. Организираха се заниматлени игри за комплексно демонстриране и оценка на придобитите умения от двудневния лагер.

       Младите доброволци от БЧК шумен организираха обучения на децата от ДДЛРГ-гр.Велики Преслав за оказване на първа медицинска помощ на пострадал – техники на изкуствено дишане, шиниране на крайници и т.н.. Организира се и обучение, свързано със значимостта за опазване на природата и мястото и в битието на човек.

        По време на излета се проведоха обучения по ориентиране, бивакуване, оцеляване сред природата и преодоляване на трудни и опасни терени, спортни състезания и редица развлекателни дейности.

 

 

Коментари