Храни за социално слаби

За пета поредна година БЧК Шумен раздава хранителни продукти на уязвими граждани по програмата „Разпределяне на храни от интервенционните запаси на Европейския съюз за най-нуждаещите се лица". Тя се финансира от Европейския фонд за гарантиране на земеделието и се прилага от Държавен фонд „Земеделие", а при реализирането й участват местните власти и Българската агенция за безопасност на храните .
За разлика от предходните години, през 2012 г. продуктите по програмата ще се предоставят само на два транша, като за целта са открити 11 раздавателни пункта на БЧК Шумен в Шуменска област.
През първия транш всеки бенефициент, включен в програмата, ще получи срещу подпис и документ за самоличност общо 12,140 кг от 9 вида хранителни продукти: брашно - 5 кг; ориз – 1 кг; спагети – 1,5 кг; захар – 1кг, зрял фасул – 1 кг; макарони – 1,2 кг; обикновени бисквити – 0,400 кг; обикновени вафли – 0,900 кг; царевично нишесте - 0,140 кг.
Хранителни продукти по програмата ще получат следните категории уязвими граждани:
                  Лица получавали целеви помощи за отопление от държавата, за последния отоплителен сезон (2010/2011 г.);
                       неосигурени майки (осиновителки), получавали през предходната календарна година месечни помощи за отглеждане на дете до една година по реда на чл.8 ал.1 от Закона за семейните помощи за деца;
                                    лица, получавали през предходната календарна година месечна добавка за отглеждане на дете с увреждания, по реда на чл. 8 д от Закона за семейните помощи за деца;
               ;семейства, получили през предходната календарна година еднократна целева помощ за покриване на част от разходите в началото на учебната година, по чл. 10 а от Закона за семейните помощи за деца;
                    ;лица, полагащи грижи за хора с увреждания, участвали през предходната календарна година в дейност „Личен асистент" по Националната програма „Асистенти за хора с увреждания";
            ;лица, подпомогнати през предходната календарна година с еднократна помощ, съгласно чл. 16 от Правилника за прилагане на Закона за социално подпомагане.
Всички поименни списъци на правоимащите лица са изготвени от Агенцията за социално подпомагане, а предоставянето на продуктите ще се извършва от щатни служители и доброволци на Българския Червен кръст в обособени за целта помещения.
През втория транш, който ще се осъществи в периода 24.10.2012 – 23.11.2012 г., се очаква да се раздават и други продукти.
След приключване на програмата, нераздадените продукти ще бъдат предоставени по списък, одобрен от Държавен фонд „Земеделие", на институционални бенефициенти, каквито са социалните и психиатрични заведения в цялата страна.
Заповядайте в Районен пункт Шумен на ул. „Тодор Икономов" №3 и си получете продуктите!

Коментари