"Пиша ви шест плюс, Шуменци! Вие ме респектирате!"

Публикувано на 06 март 2012

Валентина МИНЧЕВА

Годишното отчетно-изборно събрание на Областната организация на БЧК беше уважено от централното ръководство в София. На първия ред в залата на читалище „Д. Войников“ бяха Христо Григоров – председател на БЧК, доц. Красимир Гигов – генерален директор, Преслава Лилова – завеждащ международния отдел на БЧК.
Д-р Николай Чобанов – председател на областната организация, прочете отчетния доклад.

Пламен Петров, доц. Красимир Гигов, д-р Николай Чобанов, Христо Григоров.

Пред 36 делегати, между които кметове, шефове на социални и административни структури, доброволци от Корпуса на мира и др., беше направена равносметка за 2011-а – Международната година на доброволчеството.
Членовете на БЧК в областта са намалели от 5330 на 3615 за периода 2008-2011 година в резултат на намалялото население. Затова пък за година броят на кръводарителите е нараснал от 3001 на 3114, а проектите са преизпълнени на 58 процента при план 42 процента.
Наред с всички здравни, социални, образователни инициативи, реализирани съвместно с КАТ, Регионалната здравна инспекция, Пътна полиция, Пожарна безопасност и защита на населението и др. с гордост бяха споменати две имена. Станчо Станчев е бил на обучение за ментори на доброволци в Литва, Кирил Кирилов – на обучение по международно и хуманитарно право в Сърбия.
Живко Жечев напомни, че БЧК е база за обучение на студенти от Шуменския университет. Георги Христов благодари от името на ромите за помощта на БЧК. Маргарита Стойкова приветства младите, които повдигат духа на Дружеството на вдовиците и вдовците при дарителски акции.

Доброволците от Корпуса на мира съдействат на БЧК. Снимки Богдан БОГДАНОВ

Думата поиска Христо Григоров, който има стаж 23 години в БЧК, от които 9 е председател, а 3 години е бил заместник-председател. Той заяви, че цялото национално ръководство е в Шумен, за да изрази благодарността си на една от най-силните организации на БЧК в страната. Лидерът на червенокръстците в България каза: „Пиша ви „шест плюс“! Имам голям респект и уважение към вас! Вие работите с възрастните и децата, които са най-уязвими в нашето общество. Защото скоро България ще бъде четири големи града и една празна държава. Има много самотни стари хора. А децата живеят в измислен, виртуален свят. Те вече не четат. БЧК е техният последен оазис, защото ги учи на милосърдие, взаимопомощ, здравни навици, хуманност… БЧК има 67 процента рейтинг у нас.  Ако през миналата година са дадени 15 милиона лева за усвояване на интервенционните запаси на ЕС от социално слаби и самотни граждани, то през тази година размерът на помощите ще бъде 40 милиона лева. Затова ни трябват повече контакти с местната власт, освен с доброволческите структури“.
Форумът гласува порект за мисия и визия на Шуменската червенокръстка организация.

 

 

Коментари