Около 50% от хората, които имат нужда от антиретроверусна терапия, сега имат достъп до животоспасяващо лечение

       Новият доклад на Обединената програма на ООН за ХИВ/СПИН (UNAIDS) показва, че 2011 е годината, в която качествено се изменят правилата в борбата със СПИН благодарение на безпрецедентния прогрес в науката, волята на политическите лидери и постигнатите резултати. Докладът сочи, че новите ХИВ инфекции и смъртните случаи, свързани със СПИН, са спаднали до най-ниските си нива в сравнение с пика на епидемията. Новите случаи на ХИВ инфекции са намалели с 21% спрямо 1997 г., а смъртните случаи, причинени от синдрома на придобитата имунна недостатъчност, са се понижили с 21% в сравнение с 2005 г.

„Дори в условията на тежка финансова криза страните успяват да постигнат резултати в борбата срещу ХИВ/СПИН”, каза Майкъл Сидибе, изпълнителен директор на UNAIDS. „Свидетели сме на огромен напредък в достъпа до антиретровирусната терапия, което оказа огромен ефект върху живота на хората по целия свят.”

Според оценки на UNAIDS и Световната здравна организация от общо 14.2 милиона души, нуждаещи се от животоспасяващата антиретровирусната терапия (АРТ) в страните с ниски и средни доходи, 47% (или 6.6 милиона души) са получили достъп до терапията през 2010 г., т.е. наблюдава се увеличение с 1.35 милиона души спрямо 2009 г. Докладът на UNAIDS по случай Световния ден за борба срещу СПИН от 2011 г. подчертава, че има показатели, според които АРТ е оказала значително въздействие за намаляването на броя на новите случаи на ХИВ инфекция.

В Ботсвана моделите на сексуално поведение са останали сравнително стабилни от 2000 г. насам. В страната се наблюдава увеличение на достъпа до АРТ: от по-малко от 5% през 2000 г. до повече от 80% от 2009 г. до днес. Годишните данни за нови ХИВ инфекции са се редуцирали с две трети от края на 90-те години на 20 век, което означава, че новите случаи на ХИВ инфекции в Ботсвана са спаднали от 30% на 50% именно благодарение на наличната антиретровирусна терапия. Терапията намалява вирусния товар на хора, живеещи с ХИВ, до практически неоткриваеми нива, като в същото време понижава риска от предаване на вируса към неинфектиран партньор. Последните проучвания сочат, че антиретровирусното лечение може да бъде ефективно до повече от 96% в превенцията на предаването на ХИВ при двойки, където единият партньор е инфектиран, а другият - неинфектиран.

В края на 2010 г. данните за ХИВ/СПИН по света са следните:

  • 34 милиона души [31.6 милиона – 35.2 милиона], живеещи с ХИВ по целия свят
  • 2.7 милиона [2.4 милиона – 2.9 милиона] нови случаи на ХИВ инфекции през 2010 г.
  • 1.8 милиона [1.6 милиона – 1.9 милиона] души, починали от болести, свързани със СПИН, през 2010 г.

От 1995 г. насам лечението е предотвратило смъртта на близо 2.5 милиона души

Носителите на ХИВ сега живеят по-дълго и смъртните случаи, причинени от болести, свързани със СПИН, са намалели благодарение на животоспасяващия ефект на антиретровирусната терапия. През 2010 г. по света с ХИВ живеят близо 34 милиона души [31.6 милиона – 35.2 милиона], като за периода 2005 -2010 г. смъртните случаи, причинени от болести, свързани със СПИН, са намалели от 2.2 милиона [2.1 милиона – 2.5 милиона] до 1.8 милиона [1.6 милиона – 1.9 милиона]. Изчислено е, че около 2.5 милиона смъртни случаи са предотвратени в страните с ниски и средни доходи на глава от населението, благодарение на увеличения достъп до АРТ от 1995 г. насам.

Напредък в превенцията на ХИВ

Новите случаи на ХИВ инфекции са намалели значително или са се стабилизирали в повечето части на света. В субсахарска Африка броят на новите случаи на ХИВ инфектирани се е понижил с повече от 26% спрямо пика на епидемията през 1997 г.; наблюдава се и понижение с една трета на случаите на ХИВ инфекции в Южна Африка (страната с най-големия брой нови случаи на ХИВ инфектирани по света).

На Карибите новите случаи на ХИВ са се понижили с една трета спрямо нивата от 2001 г., като в Доминиканската република и Ямайка са спаднали с повече от 25%. Подобно на тях броят на нови случаи на ХИВ инфекции в Южна и Югоизточна Азия се е понижил с повече от 40% в периода 1996 – 2010 г. В Индия новите случаи на ХИВ инфекции са намалели с 56%.

Въпреки това броят на новорегистрираните ХИВ позитивни продължава да нараства в страните от Източна Европа и Централна Азия, Океания, Близкия изток и Северна Африка, докато в други региони по света в същото време остава непроменен.

Спадът на новооткритите ХИВ инфекции се дължи на промените в сексуалното  поведение най-вече при младите хора, което се изразява в редуциране на броя на сексуалните партньори, по-честата употреба на презервативи и отложения във времето сексуален дебют. Понижиха се новите случаи на ХИВ сред младите хора в поне 21 от 24 държави, в които разпространението на ХИВ се равнява или надвишава 1% от населението. В други пет държави - Буркина Фасо, Конго, Гана, Нигерия и Того между 2001 и 2010 г. се наблюдава намаляване на ХИВ инфекциите сред младите хора с повече от 25%.

Докладът на UNAIDS подчертава, че зачестилото мъжко обрязване също е допринесло за намаляването на ХИВ инфекциите. Проучванията сочат, че през 2000 г. новите случаи на ХИВ са се понижили сред мъжете от кенийската провинция Нианза след зачестяване на доброволното мъжко обрязване. Данни в доклада подчертават, че ако още 20 милиона мъже в Източна и Южна Африка се обрежат, това ще предотврати близо 3.4 милиона нови ХИВ инфекции до 2015 г.

От 1995 г. до 2010 г. са предотвратени близо 400 000 ХИВ инфекции сред деца,  благодарение на улеснения достъп до ефективен антиретровирусен режим в страни с ниски и средни доходи на глава от населението. Почти половината (48%) от всички бременни жени, живеещи с ХИВ по света, които са имали достъп до ефективна антиретровирусна терапия, са успели да предотвратят предаването на вируса на плода в утробите си.

По-разумни инвестиции в предоставянето на по-добри здравни услуги

UNAIDS очертава нова рамка за инвестиране в борбата срещу СПИН, която цели по-голямо въздействие, повече резултати и по-висока стратегическа оценка.

„Инвестиционната рамка е насочена към общностите, а не към причинителя на заболяването. В центъра на подхода са хората, а не вируса," казва г-н Сидибе.

Към новия стратегически подход за инвестиции в борбата срещу СПИН очакванията са големи: между 2011 – 2020 г. да се предодвратят най-малко 12.2 милиона нови случаи на ХИВ инфекции, от които 1.9 милиона сред деца, както и да се предодвратят 7.4 милиона смъртни случаи, причинени от болести, свързани със СПИН.

Стратегическата рамка се базира на шест основни програмни дейности: интервенции, фокусирани върху ключови общности в най-голям риск (най-вече проституиращи и техните клиенти; мъже, които правят секс с мъже и инжекционно употребяващите наркотици); превенция на нови случаи на ХИВ инфекции сред деца; програми за промяна на поведението; промоция и разпространение на презервативи; лечение, грижа и подкрепа за хора, живеещи с ХИВ/СПИН; доброволно обрязване при мъжете в страни с високо разпространение на ХИВ.

За да е по-ефективна структурата, програмните дейности трябва да вземат под внимание и фактори като намаляването на стигмата, зачитането на човешките права, създаването на защитаваща правна среда и изграждането на капацитет сред обществените организации, които са от решаващо значение за преодоляването на препятствията към успешното изпълнение на програмните дейности.

Евентуалното разширяване на структурата за постигане на универсален достъп до ХИВ превенция, лечение, грижи и подкрепа до 2015 г. ще изисква увеличаване на наличния финансов ресурс с още 22-24 милиарда долара, което е в съответствие с целите, заложени в Политическата декларация за ХИВ/СПИН на ООН от юни 2011 г. Ако се постигне пълно изпълнение на новата стратегическа рамка през следващите 4 години, то необходимостта от ресурси в световен мащаб ще достигне своя пик през 2015 г., като след това постепенно ще се понижава. Това ще превърне борбата със СПИН в отлична инвестиционна възможност, където възвращаемостта на средствата ще компенсира разходите за по-малко от едно поколение.

В края на 2010 г. около 15 милиарда долара бяха налични за борбата със СПИН в страните с ниски и средни доходи на глава от населението. Финансирането от донори се занижи с 10% - от 7.6 милиарда долара през 2009 г. до 6.9 милиарда долара през 2010 г. В условията на сложен икономически климат бъдещето на ресурсите за борбата срещу СПИН изцяло зависят от разумните инвестиции. За скоростното намаляване на ХИВ инфекциите и спасяването на човешки животи докладът на UNAIDS по случай Световния ден за борба срещу СПИН през 2011 г. подчертава нуждата от споделена отговорност.

По данни на Националната програма за превенция и контрол на ХИВ/СПИН към Министерството на здравеопазването към 13 ноември 2011 г. в България са регистрирани общо 1 438 ХИВ-позитивни лица. Броят на новорегистрираните ХИВ позитивни от началото на 2011 г. е 166 лица. Разпределението по пол сочи 135 мъже и 31 жени, т.е. броят на новорегистрираните мъже е почти 4 пъти по-голям от броя на новорегистрираните жени.

 

Анализът на данните по възраст показва, че се инфектират лица в много широки възрастови граници – между 17 и 80 години. За сравнение, долната възрастова граница през 2010 г. бе критично понижена до 15 години Тази година за първи път има тенденция за намаляване на броя на новоинфектираните млади хора до 29 години. Данните показват, че 38% (или 63 лица) от новорегистрираните с ХИВ през тази година са млади хора на възраст между 17-29 години. За сравнение през 2010 г. младите хора в тази възрастова група бяха 55% от новорегистрираните серопозитивни лица. През 2011 г. се наблюдава увеличение с 14% на броя на новорегистрираните ХИВ-позитивни лица във възрастовата група 30-49 години.

 

През отчетния период са регистрирани и 6 бременни носителки на вируса  и 2 ХИВ-позитивни деца, родени от ХИВ-позитивни майки. Изключително важно е всички бременни жени да се изследват за ХИВ в първия и третия триместър от бременността, за да се установи техният статус. Министерство на здравеопазването осигурява безплатна антиретровирусна профилактика за предпазване предаването на вируса от ХИВ-позитивна майка на нейното дете. Такава навременна и качествена профилактика помага след раждането детето да остане здраво в над 98% от случаите.

 

Според пътя на предаване на инфекцията и през тази година се очертават две особено уязвими групи – приблизително 34% (56 лица) от новорегистрираните през 2011 г. са инжекционно употребяващи наркотици и 26% (43 лица) са мъже, които имат сексуални контакти с мъже. Докато при лицата, които употребяват инжекционно наркотици няма съществена промяна, то при гей общността се наблюдава тенденция на увеличение с повече от 6 % на броя на новорегистрираните лица.

 

Приблизително 60% от новорегистрираните случаи са открити благодарение на дейността на Кабинетите за анонимно и безплатно консултиране и изследване за ХИВ/СПИН (КАБКИС) и неправителствените организации под-получатели на средства от Глобалния фонд за борба срещу СПИН, туберкулоза и малария.

Данните показват,  че към края на октомври 2011 г. в КАБКИС и НПО са се изследвали общо 59 837 лица, като над 60 % от тях са млади хора на възраст до 29 години.  В КАБКИС над 70% са  споделили, че са имали рисково сексуално поведение.

 

Най-много случаи на ХИВ-позитивни лица за 2011 г. са регистрирани в София – град – 72 лица и регионите на Пловдив- 27 лица ; Варна – 12 лица  и Пазарджик – 11 лица.

 

Съвременната антиретровирусна терапия е достъпна за всички, които се нуждаят от лечение и се осъществява в 5 сектора, които са разкрити към Инфекциозните клиники в градовете София, Пловдив, Варна и Плевен.

Към 31.10.2011 г. броят на хората живеещи с ХИВ/СПИН, които се наблюдават  е общо 705, от тях 432 лица получават антиретровирусна терапия. Данните показват, че 70% от новорегистрираните през последните 5 години се регистрират в секторите за лечение в първите 3 месеца след установяването на ХИВ статуса. Антиретровируаната терапия се осигурява от бюджета на Министерство на здравеопазването, като през 2011 г. бяха доставени общо 21 медикамента на стойност 7.9 милиона лева. За осигуряване на непрекъснатост на терапията със средстава на Глобалния фонд за борба срещу СПИН, туберкулоза и малария бе създаден резерв от медикаменти на стойност около 1 милион лева. Като сериозно постижение на прилагането на антиретровирусна терапия може да се посочи удължаването на живота на пациентите. Данните показват, че близо 70% от започналите терапия преди 10 години продължават и днес своето лечение. Благодарение на терапията се наблюдава подобряване на имунния статус на пациентите, което е предпоставка за подобряване на качеството на живота на хората живеещи с ХИВ и вторична превенция на предаването на вируса.

 

 

Коментари