166 са новооткритите ХИВ-позитивни лица към средата на месец ноември 2011 година

Министерство на здравеопазването осигурява съвременно лечение за пациентите с ХИВ/СПИН в България

 

По данни на Националната програма за превенция и контрол на ХИВ/СПИН към Министерството на здравеопазването към 13 ноември 2011 г. в България са регистрирани общо 1 438 ХИВ-позитивни лица. Броят на новорегистрираните ХИВ позитивни от началото на 2011 г. е 166 лица. Разпределението по пол сочи 135 мъже и 31 жени, т.е. броят на новорегистрираните мъже е почти 4 пъти по-голям от броя на новорегистрираните жени.

 

Анализът на данните по възраст показва, че се инфектират лица в много широки възрастови граници – между 17 и 80 години. За сравнение, долната възрастова граница през 2010 г. бе критично понижена до 15 години Тази година за първи път има тенденция за намаляване на броя на новоинфектираните млади хора до 29 години. Данните показват, че 38% (или 63 лица) от новорегистрираните с ХИВ през тази година са млади хора на възраст между 17-29 години. За сравнение през 2010 г. младите хора в тази възрастова група бяха 55% от новорегистрираните серопозитивни лица. През 2011 г. се наблюдава увеличение с 14% на броя на новорегистрираните ХИВ-позитивни лица във възрастовата група 30-49 години.

 

През отчетния период са регистрирани и 6 бременни носителки на вируса  и 2 ХИВ-позитивни деца, родени от ХИВ-позитивни майки. Изключително важно е всички бременни жени да се изследват за ХИВ в първия и третия триместър от бременността, за да се установи техният статус. Министерство на здравеопазването осигурява безплатна антиретровирусна профилактика за предпазване предаването на вируса от ХИВ-позитивна майка на нейното дете. Такава навременна и качествена профилактика помага след раждането детето да остане здраво в над 98% от случаите.

 

Според пътя на предаване на инфекцията и през тази година се очертават две особено уязвими групи – приблизително 34% (56 лица) от новорегистрираните през 2011 г. са инжекционно употребяващи наркотици и 26% (43 лица) са мъже, които имат сексуални контакти с мъже. Докато при лицата, които употребяват инжекционно наркотици няма съществена промяна, то при гей общността се наблюдава тенденция на увеличение с повече от 6 % на броя на новорегистрираните лица.

 

Приблизително 60% от новорегистрираните случаи са открити благодарение на дейността на Кабинетите за анонимно и безплатно консултиране и изследване за ХИВ/СПИН (КАБКИС) и неправителствените организации под-получатели на средства от Глобалния фонд за борба срещу СПИН, туберкулоза и малария.

Данните показват,  че към края на октомври 2011 г. в КАБКИС и НПО са се изследвали общо 59 837 лица, като над 60 % от тях са млади хора на възраст до 29 години.  В КАБКИС над 70% са  споделили, че са имали рисково сексуално поведение.

 

Най-много случаи на ХИВ-позитивни лица за 2011 г. са регистрирани в София – град – 72 лица и регионите на Пловдив- 27 лица ; Варна – 12 лица  и Пазарджик – 11 лица.

 

Съвременната антиретровирусна терапия е достъпна за всички, които се нуждаят от лечение и се осъществява в 5 сектора, които са разкрити към Инфекциозните клиники в градовете София, Пловдив, Варна и Плевен.

Към 31.10.2011 г. броят на хората живеещи с ХИВ/СПИН, които се наблюдават  е общо 705, от тях 432 лица получават антиретровирусна терапия. Данните показват, че 70% от новорегистрираните през последните 5 години се регистрират в секторите за лечение в първите 3 месеца след установяването на ХИВ статуса. Антиретровируаната терапия се осигурява от бюджета на Министерство на здравеопазването, като през 2011 г. бяха доставени общо 21 медикамента на стойност 7.9 милиона лева. За осигуряване на непрекъснатост на терапията със средстава на Глобалния фонд за борба срещу СПИН, туберкулоза и малария бе създаден резерв от медикаменти на стойност около 1 милион лева. Като сериозно постижение на прилагането на антиретровирусна терапия може да се посочи удължаването на живота на пациентите. Данните показват, че близо 70% от започналите терапия преди 10 години продължават и днес своето лечение. Благодарение на терапията се наблюдава подобряване на имунния статус на пациентите, което е предпоставка за подобряване на качеството на живота на хората живеещи с ХИВ и вторична превенция на предаването на вируса.

 

 

Коментари