Как да отслабнем хапвайки си риба?...

Рибата е една от най-важните и пълноценни бодобилдинг храни. Тази група храни от векове заема достойно място в храненето на човека, а в последните десетилетия стана незаменима за спортистите.

Всеизвестен факт е, че рибата е лесно смилаема, нискокалорична, богата на белтъчини. Затова я препочъчват и за диети. У нас консумацията на риба не е особено популярна, преобладава мнението, че петък е рибен ден, а риба трябва да се яде само,защото е полезна.

За онези, които обаче не робуват на предразсъдъка, че "рибата мирише", "има странен вкус", "има кости" и пр. препоръчваме една бърза лятна диета, базирана тъкмо на рибите. Удобството на тази диета е, че се спазва само 2-3 пъти през седмицата (продължава 4 седмици) - храната през останалите дни е нормално меню.

Същността на диетата е: много белтъчини, малко мазнини и въглехидрати. Препоръчва се на хора, които извършват лека или средно тежка физическа работа. Не е подходяща за деца и юноши, както и за бременни и кърмачки.
Ефектът е намаляване на теглото с 1 - 0,5 кг седмично. Общо за целия период отслабването е приблизително 3 - 4 килограма.

Дневното диетично меню
Закуска: 1 варено яйце / 1 тънка филийка ръжен хляб /, 1 чаша чай без захар
Обяд: 500 г нетлъста риба (варена, печена или задушена - без мазнина), 1 средно голяма ябълка, 1 чаша чай без захар
Вечеря: 300 г нетлъста риба, 1 ябълка /1 чаша чай без захар/

Коя риба какво „иска”?

Подходящите подправки
Скумрията - черен пипер, магданоз, босилек.
Пъстървата - дафинов лист, кориандър и малко счукан чесън.
Бялата риба - лук, червен пипер (и светла бира).
Сьомгата - ситно нарязани чесън и киселец (и бяло винце).
Лимонът, разбира се, си върви с всяка риба.
Ароматът на подправките най-пълно се поема от опечената във фолио риба.

Тънкости

Малките костици на рибата се отстраняват преди готвенето й. За целта рибното филе се слага на кухненската дъс¬ка, с палец или с тъпата страна на ножа се минава по него (срещу рибните влакна!) и с помощта на пинцета внимателно се отстраняват изхвръкналите костици. Люспите на рибата се почистват лесно с помощта на обикновена метална четка за почистване на съдове. Най-добрата сьомга тежи от 3 до 5 кг и е с нежен червено-розов цвят. Много е важно да се размразява постепенно - при 5° С и да се избягва прекалената топлинна обработка - леко розовият цвят трябва да се запази.

Коментари