Слънчевите очила - мода, снобизъм или необходимост?...


При слънчевите очила има такъв голям избор от стилове и различни ценови категории, че понякога е трудно да решим кое е най-добрият избор за нас. Да намерите очила, с които ще се чувствате по-красиви и елегантни и едновременно с това ще са достатъчно функционални и ще ви вършат работа, си е чисто предизвикателство.
Нашият съвет, за да успеете в това начинание, е да си отговорите на няколко въпроса още сега, преди всъщност да е започнала обиколката по оптиките.UV Защита – най-важното

Най-важното нещо, за което служат вашите очила е да защитават очите ви от ултравиолетовата радиация. Затова ние ви препоръчваме слънчеви очила, които блокират 99-100% от UVA и UVB радиацията. На етикета на очилата е желателно да е отбелязано : UV 400 или 100% UV защита.

Материали :

Материалите, от които се изработват стъклата (лещите за очилата) са различни, някои са по-леки от други, някои са по-издръжливи.

Най-често се използват три материала:

Поликарбонат – издръжлив и лек материал
CR-39 - също лек материал, често използван при направата на диоптрични очила
Стъкло – издръжливо, но много по-тежко от горните два материала

Покрития на стъклата :

Споменатият UV филтър е една защита, но има и много други, които може да имате като допълнителна екстра.

Цветове

Цветовете се прилагат при слънчевите очила, за да помогнат в абсорбирането на светлината при преминаването и през стъклата. Цветът, който ще изберете е въпрос на личен избор, но всеки цвят си има определени качества:

Сиво – намалява яркостта на светлината, без да влияе върху възприятието на околните цветове.

Кафяво – намалява нежеланите отблясъци, включително и тези от синия спектър на слънчевата светлина, които могат да причинят замъгляване. Кафявите стъкла променят възприятието на околните цветове

Жълто- Намаляват замъгляването от синята светлина по-добре от кафявото, така че наистина се изчиства образът, но те променят още повече заобикалящите ни цветове.

Зелено – Намалява нежеланите отблясъци и филтрира части от синята светлина. Те дават много добър контраст на образа.

Поляризирани стъкла :

Поляризираните стъкла спомагат за намаляването на нежеланите отблясъци, когато слънчевата светлина се отразява във вода или други гладки и огледални повърхности .

Защита срещу надраскване:

Това е покритие, което се полага най-накрая върху стъклото, за да го направи резистентно срещу надраскване.

Огледални стъкла :

Виждали сте такива очила – от външната си страна на стъклата изглеждат като огледала, защото имат покритие от специален материал. Те са много популярни, но за съжаление повърхностите им се надраскват много лесно.

Фотохромни стъкла:

Фотостъклата потъмняват, когато са изложени на UV лъчи. В зависимост от силата на светлината се променя интензивността на оцветяването им. В затворени помещения то спада до 15%, което прави този тип очила удобни за постоянно носене. Ако носите очила по принцип, това е един от най-добрите варианти за вас, тъй като купувайки един чифт такива очила, вие си осигурявате постоянно решение. Те са подходящи за разходка, работа, шофиране и какво ли още не, подходящи са за носене дори и през зимата, тъй като винаги ще потъмняват точно толкова, колкото имате нужда, за да ви осигурят максимална защита.

Антирефлекс:

Това покритие обира нежеланите отблясъци и отраженията на светлината във вашите очила, облекчавайки и предпазвайки очите ви по този начин.

Допълнителна защита :

Слънчевите очила с по-широки кръжила ви осигуряват по-добра защита .
През лятото и особено на плажа, е препоръчително носенето на шапки – те ще ви защитят от слънцето и ще ви помогнат да поддържате кожата си в по-добро състояние.
По-малко мръщене означава по-малко бръчки, така че защитете си очите сега!

Слънчеви очила

Съвременни слънчеви очила

Слънчевите очила се използват за защита от засилената осветеност на околната среда. Първите слънчеви очила са продадени през 1929 година. По-евтините и некачествени стъкла са изработени от такава пластмаса, която за разлика от специалните стъкла пропуска ултравиолетови лъчи (UV). Тя предпазва единствено от ярката видима светлина. Редуцирайки яркостта, слънчевите очила спомагат зеницата на окото да се разшири и така в окото навлиза повече светлина. Но тъй като тези очила не подтискат ултравиолетовото излъчване, то в окото попадат повече ултравиолетови лъчи отколкото без очила, т.е. вместо да защитават очите тези очила имат обратен ефект. Поради това особено внимание при избора на слънчеви очила трябва да се обръща на степента на пропускливост на ултравиолетовите лъчи. Наличието на маркер CE означава удовлетворяване на изискванията на европейските стандарти, а именно филтриране на електромагнитни лъчи с дължина на вълната под 400 нанометра. За градски условия не е препоръчителна пропускливост под 18%.

Наличието на поляризационни филтри премахва хоризонталните лъчи светлина, които предизвикват отблясъци, най-често край водни басейни. Лесен тест за наличието на поляризация е завъртането на течно-кристалните екрани (на часовници и мобифони). Изображението им се затъмнява изцяло когато се завъртят на 90º от изходното положение.

Огледалните слънчеви стъкла намаляват отразяваната от сняг, пясък и вода светлина.

Очилата с диоптри могат да бъдат едновременно и слънчеви очила. Най-честата комбинация са фотосоларните (фоточувствителни, фотохромни) стъкла, потъмняващи при засилена осветеност. Те реагират по-бързо, когато са на базата на органични стъкла.


Коментари