Мигрената

Две трети от хората, жертва на мигрената, са жени. Първите симптоми често се появяват в годините на пубертета, но статистиката сочи, че възрастовата граница на хората, които най-много страдат от мигрена, е между 25 и 55 години.


Точните причини за появата на заболяването все още не са известни и затова пълното му лечение е невъзможно. Доказана е обаче фамилна обремененост на болните.

Как се проявява мигрената?

Преди същинския пристъп на мигрената, настъпва така наречената предупредителна фаза. Тя се характеризира с чувство на умора, разсеяност, емоционална нестабилност и чувствителност. Този период може да трае няколко часа или дори няколко дни и симптомите му да стават все по-непоносими. Настъпването на същинския пристъп се характеризира най-вече със силно главоболие и затова мигрената е известна именно с този симптом. Болката се концентрира в областта на слепоочията и челото, като може да е едностранна или двустранна и е особено мъчителна. Много често е съпроводена с гадене, повръщане и потене. Сетивата на страдащите от мигрена се изострят до такава степен, че те стават неработоспособни и имат нужда от абсолютна изолация – дразнят ги светлината и шумът, не могат да бъдат пълноценни в комуникацията си с околните.
Някои от хората, страдащи от мигрена, имат така наречената „аура“ - фаза точно преди същинския пристъп, която трае около 30 минути и причинява зрителни неразположения като петна, линии или стесняване на зрителното поле, а също и смущения на слуха и чувство на обърканост.

Какво отключва мигрената при страдащите от нея хора?

При жените тя много често е част от предменструалния синдром. Затова често се появява в периода на съзряване и отшумява, когато настъпи менопаузата. Противозачатъчните също могат да бъдат причинител на мигрена и е много важно да прекратите приемането им след като установите, че ви влияят неблагоприятно. Други причини за активирането на пристъпите са тежките физически упражнения, неправилното хранене (най-често преяждане), недоспиването или прекалено дългия сън, след който дълго се излежавате в леглото. Стоенето пред телевизор или компютър продължително време също може да отключи пристъп на мигрена.

Пълното лечение на мигрената е почти невъзможно. За да се предпазим от нея трябва да контролираме факторите, които я предизвикват. Опитвайте се да контролирате стреса и претоварването, на които се подлагате. Ако усетите прииждаща болка, пробвайте да се успокоите с кубче лед и да се изолирате в тиха, затъмнена стая с цел да избегнете пристъпа на мигрена.
Медикаментозното лечение рядко може да се избегне. Като цяло лекарствата се делят на два вида – такива, които се пият постоянно - за контролиране на активизирането на мигрената и такива, които се вземат, когато ви застигне адското главоболие. Предписанието им от лекар е задължително, тъй като лекарствата трябва да бъдат съобразени с това колко тежка е мигрената и дали няма да ви навредят някои от страничните действия на медикаментите.

5% от мъжете и 15 % от жените в света страдат от мигрена. Това обаче не означава, че ако често ви боли глава, вие задължително сте от тях. Главоболието е симптом на различни болести, затова задължително трябва да ви бъде поставена диагнозата „мигрена“, за да започнете да я лекувате. Болкоуспокояващите не са лечение на никоя болест, затова винаги търсете до край източника на неразположенията си, ако искате да лекувате на време болестите и да се радвате на добро здраве.

Коментари