GSM ите - опасни играчки...

В началото на 2009 година са обявени категорични доказателства за вредите, които нанасят върху здравето мобилните телефони и антените за тях. Здравните власти в Германия, Франция, Швейцария, Гърция, Израел и други държави настояват мобилните телефони да се използват по-рядко, особено от децата.

Германските здравни власти дори обсъждат въвеждането на забраната за използване на мобилни телефони от деца до 10 г. Специалистите съветват да се води разговор по мобилен телефон до 1 минута. При по-дълго използване се повишава температурата на мозъка. Лекарите предупреждават, че трябва да има поне 40 минути пауза между два разговора по джиесем. След набиране на номера мобилният телефон трябва да се отдалечи от главата, защото в този миг излъчването е най-силно. Мобилен телефон не бива да се носи в близост до сърцето си и до половите органи, защото това води до сърдечносъдови проблеми и стерилитет. За децата е препоръчително да се избират джиесеми с ниска стойност на погълната електромагнитна енергия.

Експерти към Световната здравна организация неотдавна са представили доклад, базиран на 10-годишни изследвания. В него се казва, че ползването на мобилен телефон повече от 60 минути общо на ден до 10 години гарантира тумор на слуховия нерв, ларинкса или на слюнчените жлези. Това лъчение въздейства с малки дози, но дълго време върху ДНК и променя генетично клетките.

Нобеловият лауреат и водещ неврохирург и онколог от австралийската клиника "Мейо" – д-р Вини Курана, твърди, че мобилните телефони могат увредят мозъка. Според него хората трябва колкото се може повече да избягват ползването на мобилни телефони. Той настоява производителите им да предприемат незабавни мерки за намаляване на радиацията.

Д-р Курана прави своите заключения на базата на анализ на над 100 изследвания върху ефекта от мобилните телефони. Те показват, че използването на мобилен телефон десет или повече години може да удвои опасността от рак на мозъка. Д-р Курана изтъква, че ако индустрията и властите не предприемат незабавно решителни мерки, случаите на злокачествени мозъчни тумори ще се увеличат в целия свят през следващите 10 години.

Асоциацията на мобилните оператори във Великобритания реагира критично на тези твърдения. Представители на тази асоциация посочват, че изследването на д-р Курана не е балансиран анализ на всички публикувани трудове и противоречи на изводи на някои експерти от Световната здравна организация и на над 30 независими научни изследвания.

За вредите от антените за мобилни телефони напоследък също бяха обявени тревожни факти и изводи. Учени от университета в Технион, Израел, доказват, че лъчението от GSM антените нахлуват в меките тъкани на тялото и се превръща в топлина. Телесната температура се повишава с до 3 градуса. В окото на човека тя предизвиква появата на мехурчета, които развиват катаракта (перде на окото).

Окото на човека първо реагира на невидимите лъчения към тялото ни. И първо се уврежда. Израелски военни медици са установили, че операторите на радари много често страдат от катаракта. Понеже GSM антените имат подобно излъчване, това предизвикало специално изследване в университета в Технион.

Проф. Леви Шахтер от Технион твърди, че продължителността на излъчването с високочестотни електромагнитни полета, подобни на тези при мобилните телефони, може да доведе до макро- и микроповреди на лещата на окото. Въпреки че облъчването е в малки дози, то е постоянно и се натрупва в меките тъкани, като повишава температурата им. Именно повишената телесна температура провокира появата на катаракта на окото.

Френски специалисти са установили, че вредните лъчения от мобилните телефони и антени за тях предизвикват по-голяма агресивност у хората и особено в подрастващите.

Шведски експерти посочват, че всяка от тези антени има електромагнитно поле и хора, чиито жилища или офиси попадат в пресечните точки на тези полета и са с т.нар. свръхчувствителност (EHS), страдат от главоболие, слаба памет, сърцебиене и др. Има данни, че могат да се стимулират и други заболявания, включително ракови и Алцхаймер.

Коментари