Как да подобрим начина си на хранене?

Колкото и да сте уверени, че сте направили всичко, за да се храните правилно, може би някой детайл все пак ви е убягнал. Вижте някои основни правила, които биха ви помогнали да подобрите хранителните си навици, а те ще ви се отплатят.

1. Пийте повече вода! Тя не съдържа захар, кофеин или мазнини, които влизат в състава на повечето газирани или млечни напитки. Освен това, водата способства за прочистването на организма и за подобряването на работата на храносмилателната система, а освен това е полезна и за здравето на кожата.

2. Приготвяйте месото на грил вместо да го пържите. Това ще намали съдържанието на мазнините, но няма да повлияе върху вкуса му.

3. Вместо чипс или вафли по-добре изяжте някакъв пресен плод, ако сте гладни между основните хранения.

4. През зимата приготвяйте супа от различни зеленчуци: картофи, лук, кервиз, праз, моркови. В съчетание с препечени хапки тя е много подходяща за обяд или като първо ястие за вечеря.

5. Не консумирайте едно и също ястие два пъти дневно. Редувайте например ориза с пюре или задушени зеленчуци.

6. Избирайте пици с домати, червени чушки и други зеленчуци. Кашкавалът също е добре да е нискокалоричен.

7. Заменяйте повече продукти със зеленчуци. Например, когато приготвяте спагети, заменете каймата със зеленчуци.

8. Вместо сметана използвайте кисело мляко – то е по-нискомаслено.

9. Експериментирайте, опитвайте различни видове хляб, плодове и зеленчуци и по този начин диетата ви ще се разнообрази.

10. Ежедневно изяждайте поне 5 порции плодове и зеленчуци. Една порция се равнява на един пресен плод или резен диня, чиния салата или чаша плодов сок.

11. Закуската трябва да ви засити и да даде добро начало на деня, за да не се появи изкушението за кроасан или нещо подобно.

12. Вечерята не трябва да е много късно. Организмът не успява да преработи приетите мазнини преди лягане, ако сте вечеряли твърде късно.

13. Не забравяйте за разходката! Тя помага на организма да преработи храната.

14. Подобрявайте вкуса на ястията с разнообразни подправки: пресни или изсушени, или лимонов сок. Те не съдържат мазнини и са много по-полезни, отколкото солта.

15. Не се страхувайте да експериментирате в готвенето! Домашно приготвената храна е по-здравословна от полуфабрикатите.

16. Не си струва напълно да се лишавате от сладко. Пълното ограничаване от нещо ще ви накара да намразите здравословното хранене.

17. Не преживявайте много, ако сте нарушили някое от правилата - просто отново се върнете към балансирана диета.

18. Опитайте се да въвлечете всички членове на семейството в здравословното хранене. Нека децата ви помагат в готвенето. Това ще се превърне в полезен за тях навик.

19. Преди да отидете на среща с приятели в бар, изяжте сандвич, малка порция спагети или банан. Това ще помогне на организма да се справи с алкохола.

20. Винаги изпивайте чаша вода след всяка чаша алкохол и ще видите колко добре ще се чувствате на следващата сутрин.

Коментари