Хранителни добавки или подправки - изберете сами!

В средата на миналия век модерната западна медицина, в стремежа си да отхвърли повечето т.нар. алтернативни методи за здравословен живот, обяви използването на подправките за лечение като “шарлатански подход”. Днес обаче, далеч по-широко скроена, тя е склонна да приема и изследва тяхното въздействие и по този начин допринася за реабилитирането им – например като съветва към храната да се добавят повече подправки вместо традиционната сол и захар – за да стане храната и по-вкусна и по-полезна.

Противниците на широкото използване на подправките и днес твърдят, че те са вредни за здравето. Но може би всъщност отговорът е много прост: в големи количества всичко е вредно, включително лекарствата.

Несъмнено - хората, които страдат от прекомерно отделяне на стомашен сок, трябва да избягват подправките, които стимулират този процес. Преди сън не се препоръчва употребата на силен чай или кафе, които възбуждат дейността на кората на главния мозък, сърцето, кръвоносните съдове и дихателните органи.

Дали в крайна сметка умерената употреба на някои подправки може да се нарече лечение, преценете сами. Ние просто ще изброим ефектите, които е известно, че притежават няколко вида подправки.

Белият джинджифил повишава апетита, подобрява работата на стомаха и черния дроб и притежава диуретично действие. Той e от полза при паралич, жълтеница, настинки. Съществуват някои доказателства, че този джинджифил подобрява паметта. В съчетание с твърдо сварен жълтък и шамфъстък засилва половите функции.

Жълтият джинджифил помага при функционални нарушения в черния дроб и белите дробове. Той спомага за понижаване на температурата и за успокояване на болката.

Кардамонът подобрява работата на храносмилателните органи, помага при стомашни проблеми, болести на черния дроб и сърцето. Тази подправка успокоява нервната система и повишава настроението. Премахва неприятната миризма от устата и миризмата на пот. При главоболие се препоръчва да се диша кардамон, стрит напрах.

Дафиновия лист притежава специфичен приятен аромат, познат на всяка домакиня. Народната медицина препоръчва отвара от неговите семена за лечение на склероза, болести на бъбреците, черния дроб, далака, опорно-двигателния апарат, подуване на стомаха.

Дафиновият лист помага и при кашлица и задух. Неговата отвара в комбинация с оцет успокоява зъбобола. Маслото от семената се определя като ефективно съдоразширяващо средство, което способства също така за успокояване на нервната система и за облекчаване на болката. Препоръчва и при хронична хрема.

Карамфилът в съчетание с храната и чая подобрява настроението и стимулира работата на мозъка. Маслото от него се използва за инхалации при простудни заболявания. При хрема се препоръчва втриване на прах от карамфил в ноздрите. Редовната употреба на тази подправка (до 1,5 г на ден) в комбинация с чаша мляко повишава потентността.

Канелата способства за понижаване на температурата и притежава диуретично действие. Повишава работоспособността и подобрява настроението, укрепва нервите. Тя е профилактично и в някои части на света дори лечебно средство при настинки, заболявания на черния дроб и бъбреците.

Не се препоръчва при висока температура, тъй като може да засили главоболието. Маслото от канела се използва за масаж при паралич, а за отварата се смята, че подобрява слуха.

Шафранът е известен като диуретично средство, което също така спомага и за намаляване на температурата. Съчетан с мед, той помага при камъни в бъбреците. Тази подправка укрепва дихателните органи, спомага за по-добрата концентрация и регулира настроението. Някои я използват при дифтерит и пневмония, аритмия, при болести на черния дроб и бъбреците.

Маслото на шафрана успокоява нервите и способства за здравия сън. Единственият страничен ефект е понижаването на апетита.

Черният пипер активизира функцията на стомаха и черния дроб, засилва храносмилането. Способства за понижаване на температурата, неутрализира.неутрализира отровите в организма, помага при болести на дихателните органи и при болки в стомаха и корема. Подобрява паметта.

Употребата на черен пипер е противопоказна при болести на черния дроб, бъбреците и други вътрешни органи.

Подправките запазват свойствата си само известно време. Повечето от тях (ако не са смелени) могат да се съхраняват от 2 до 5 години, смелените подправки от 6 месеца до 2 години, а на листа – от 3 месеца до 2 години.

Коментари