Опасен ли е холестеролът?

1. Какво преставлява холестеролът?

През последните години, поради лошата си репутация на рисков фактор за сърдечни заблявания, холестеролът се свързва предимно с негативни явления. Същият обаче е важен компонент от мембраните на клетките и е съществен за структурата и функцията на клетките на организма.

Той е структурен елемент в състава на някои важни хормони.

За да циркулират в кръвта, чиято основна съставка е вода, холестеролът и триглицеридите трябва да бъдат носени от белтъци, наречене апопротеини. Липопротеините са комбинация от липиди (мастните кръвни субстанции) и апопротеини. Главните типове липопротеини са:

  • липопротеини с ниска плътност (LDL) - наричани понякога "лош холестерол", транспортира холестерола към различни части на тялото, където се отлага в съдовете. LDL обуславя натрупването на холестерол в съдовете.
  • липопротеини с висока плътност (HDL) - наричани "добър холестерол", спомага за изчистването на холестерола от организма.
  • липопротени с много ниска плътност (VLDL) - съставени предимно от тригилицериди, малко количество белтъци и холестерол.
Наличието на ниско ниво на LDL и високо на HDL е желателно за намаляване на риска от образуване на атеросклеротични плаки и развитието на стенокардия в резултат на промените в коронарните съдове (съдовете, снабдяващи сърдечния мускул с кръв)

2. До какво води повишеното ниво на холестерол в организма?

Когато нивото на холестерола и триглицеридите (мазнините в кръвта) стане прекалено високо, се увеличава опасността от развитие на съдържащите холестерол депозити (плаки) в кръвоносните съдове. С течение на времето, плаките причиняват стесняване на съдовете, което затруднява кръвотока и създава нарушения, известни като атеросклероза.

Стесняването на кръвоносните съдове, снабдяващи сърцето с кръв (коронарните артерии), намалява доставката на кислород до сърдечния мускул. Това означава увеличен риск от миокарден инфаркт. По същият начин, намаленото количество кръвоток към мозъка води до риск от мозъчен инсулт. Сниженото кръвоснабдяване на долните крайници води до свързана с натоварване болка и риск от гангрена.

3. Кои са причините за повишен холестерол?

Може да имате висок холестерол в резултат на генетични фактори или нездравословен начин на живот или и двете. Гените ви може да са ви предали клетки, които не отстраняват ефективно холестерола от кръвта или сте унаследили черен дроб, който произвежда прекалено голямо количество холестерол под формата на VLDL-частици. Генетичното предразположение може да доведе до прекалено малко количество HDL-частици.

4. Кои са рисковите фактори за повишен холестерол в кръвта?

  • недостатъчна физическа активност - намалява нивото на HDL.
  • затлъстяване - наднорменото тегло увеличава триглицеридите, намалява нивото на HDL и увеличава VLDL. От значение е и разпределението на затлъстяването в тялото - ако е разпределено предимно около бедрата и ханша - е налице затлъстявне от женски или гинекоиден тип, ако е по-изразено в областта на корема - мъжки или коремен тип. Мазнините в областта на корема и коремните органи увеличават риска от нарушения, свързани със затлъстяването. Обиколката на женската талия не трябва да надминава 80 см, а мъжката - 94 см.
  • хранене - холестеролът естествено се намира в храните от животински произход - месо, яйца, сирене и др. Приемът на храни, богати на мазнини и холестерол допринася за повишено му ниво в кръвта. Наситените мастни киселини повишават кръвния холестерол. Обратно на тях, ненаситените мастни киселини понижават холестерола, който е склонен към натрупване под формата на плаки в кръвоносните съдове.

5. Кои други фактори повишават риска от атеросклероза?

  • тютюнопушене - цигареният дим уврежда кръвоносните съдове, увеличавайки склоността за натрупване на мастни плаки. Тютюнопушенето може да намали нивото на HDL.
  • високо кръвно налягане - чрез увреждане на стените на кръвоносните съдове, повишеното кръвно налягане увеличава риска от отлагане на мастни плаки в стените им.
  • диабет тип 2 - води до повишено ниво на кръвната захар. То може да доведе до стесняване на кръвоносните съдове. Ако имате диабет, контролирането на нивото на холестерола и триглицеридите може значително да намали риска от сърдечно-съдови усложнения.
  • наследствена атеросклероза - ако близък член на семейството (родители, братя или сестри) развие атеросклероза преди 55 години, високото ниво на холестерола Ви поставя в по-голям относителен риск от ранни съдови увреждания.

6. Как се установява повишеният холестерол?

Най-добрият начин за ранното откриване на повишен холестерол и взимането на навременни мерки е редовното изследване на нивото на холестерола в кръвта. Заедно с общия холестерол, някои лекари препоръчват изследване на HDL и триглицеридите.

Стандартните изследвания включват:

  • общ холестерол
  • HDL
  • триглицериди

LDL може да бъдат пресметнато от горните три стойности. При необходимост от прецизно установяване на LDL, се прави специфично изследване.

Изследване само на общия холестерол може да бъде подвеждащо, защото някои хора имат ниско ниво на HDL и високо на триглицеридите, но нормални и даже високи стойности на LDL. В тези случаи стойността на общия холестерол може да изглежда нормална. Заедно с лекуващия си лекар може да не подозирате риска от сърдечни заболявания, дължащ се на отклоненията в споменатите изследвания.Даже и при нормален общ холестерол, ниският HDL води до повишен сърдечно-съдов риск.

Желаното ниво на холестерола варира в зависимост от другите рискови фактори, каквито са възраст, пол, фамилна обремененост и общото здравословно състояние.

Направете си изследване на холестерол, когато сте на около 20 години и след това - поне веднъж на всеки пет години. Ако стойностите ви са извън желаните граници, лекуващият лекар може да ви препоръча по-чести контролни изследавния и лечение.

7. Какви са усложненията на повишения холестерол?

Високият холестерол може да причини развитие на сърдечни заболявания, които могат да завършат фатално. Много от смъртните случаи се дължат на натрупване на мастни депозити (плаки) в стените на кръвоносните съдове, което води до стесняване, запушването им и развитие на атеросклероза. Холестеролът играе значителна роля в това предотвратимо състояние.

Атеросклерозата в началото е тихо, безболезнено нарушение, което причинява намален кръвен ток. Ако намаленият кръвоток засегне съдовете, които снабдяват сърцето с кръв (коронарните артерии) - това може да доведе до стенокардия.

При нарастване на атеросклеротичната плака, вътрешният слой на кръвоносния съд загрубява. Разкъсването на плаката може да причини образуването на съсирек. Такъв съсирек може да блокира кръвотока или да запуши друг съд.

Нарушеното кръвоснабдяване на сърцето може да доведе до развитието на миокарден инфаркт, а това на мозъка - до мозъчен инсулт.

Високият холестерол, заедно с високото кръвно налягане, инсулиновата резистентност (нечувствителност към действието на инсулина) и затлъстяването са факторите, които представляват т.н. метаболитен синдром - комбинация от нарушения, които значително увеличават риска от развитие на сърдечни заболявания, мозъчен инсулт и диабет.

8. Какви мерки да вземем, за да намалим холестерола в кръвта?

Хранете се здравословно

контролирайте общото количество мазнини - особено "твърдите". ограничете холестерола в храната - избягвайте богатите на холестерол храни като например животински вътрешности, яйчен жълтък и млечни произведения. консумирайте храни с разтворими фибри - те могат да намалят нивото на холестерола в кръвта. Храните, богати на разтворими фибри са овесени трици, овесени ядки, фасул, грах, оризови трици, ечемик, цитрусови плодове, ягоди, ябълки.

  • консумирайте повече риба - някои риби, особено по-тлъстите - сьомга, скумрия и херинга съдържат високо количество уникален тип полиненаситени мастни киселини, наречени омега-3 мастни киселини. Този вид мастни киселини способстват за намаляване нивото на триглициридите. включвайте повече соеви продукти - соевите съединения, наречени изофлавони действуват като човешки хормони, които регулират нивото на холестерола. Приемът на соеви белтъци може да намали общия холестерол, LDL и триглицеридите. Консумацията на соя може да повиши нивото на HDL, който предпазва от сърдечни заболявания.
  • пийте умерено алкохол - умерената употреба на алкохол може да увеличи нивото на HDL. Ограничете алкохола до едно питие на ден (50 г), ако сте жена и не повече от две питиета (100 г) на ден за мъжете. Не консумирайте алкохол, ако сте с високи триглицериди.
  • намалете приема на захар - по този начин ще намалите нивото на триглицеридите, което трябва да бъде под 1.4 mmol/l.
Физически упражнения
  • затлъстяването обуславя висок общ холестерол. Намаляването на килограмите снижава нивото на холестерола. Започнете програма от физически упражнения за отслабване, използувайки следните насоки:

съставете програма за времето и продължителността на физическите натоварвания - постепенно увеличавайте времето на натоварване до 30 - 45 мин. поне три пъти седмично. Ако сте с наднормено тегло или недостатъчно активен физически, постигнете това натоварване за няколко месеца.

  • придържайте се към програма от физически упражнения - спазвайте редовен график за упражнения. Забавлявайте се с тях. Ако те не ви доставят удоволствие, едва ли ще ги правите редовно. Намерете приятел или група за физически упражнения, които ще ви поддържат мотивирани.
Не пушете или спрете цигарите
  • нивото на HDL може да се върне към нормалните граници.

9. Как се лекува повишения холестерол?

Промените в начина на живот са първите стъпки, които трябва да предприемете, за да намалите нивото на холестерола и триглицеридите в кръвта. Това включва промени в храненето, редовни физически упражнения и избягване на тютюнопушене.

Когато общият холестерол остава висок въпреки взетите мерки, и особено високо е нивото на LDL, лекуващият Ви лекар може да назначи лечение с медикаменти.

Преди предписването им, лекарите преценяват много фактори - възраст, общо здравословно състояние и странични ефекти на медикаментите. Ако се нуждаете от лекарства за намаляване на нивото на холестерола - ще е необходимо да ги приемате за много години напред.

Стойността на LDL е отправна точка. Ако липсват други рискови фактори за сърдечни заболявания, а LDL е над 5.0 mmol/l се налага приемането на медикаменти за снижаването му. Наличието на два и повече рискови фактори за сърдечни заболявания и LDL над 4.1 mmol/l може също да наложи прием на медикаментозно лечение. Ако атеросклеротичните плаки са стеснили кръвоносните съдове на сърцето и са намалили кръвотока към сърдечния мускул (стенокардия), лекуващият лекар може да Ви препоръча медикаменти и промяна в начина на живот за намаляване на LDL под 2.6

10. Кои медикаменти намаляват нивото на холестерола в кръвта?

  • Йоннобменни смоли - предписват се рядко у нас, поради страничните действия, изразяващи се в стомашно-чревни оплаквания. Такива медикаменти са холестирамин и колестипол (колестид), които снижават холестерола по косвен начин чрез свързване с жлъчните киселини в червата. Черният дроб произвежда жлъчните киселини, необходими за храносмилането от холестерол. Чрез свързването на жлъчните киселини в комплекси, йоннообменните смоли карат черния дроб да произвежда повече жлъчка - повече холестерол се използува за този процес и по този начин по-малко холестерол достига до кръвния ток.
  • Лекарства, снижаващи триглицеридите - фибратите гемфиброзил, фенофибрат (липантил), ниацин (ниаспан) намаляват продукцията на триглицериди, отстраняват ги от кръвообращението и могат да увеличат нивото на HDL ("добрия холестерол").
  • Статини - действуват директно върху черния дроб, като блокират субстанциите, използувани от него за производство на холестерол. По този начин чернодробните клетки се "изпразват" от холестерола, което ги кара да поемат холестерол от кръвта. Статините могат да подпомогнат организма в "извличането" на холестерола от атеросклеротичните плаки в стените на съдовете. В групата се включват: флувастатин (Лескол), ловастатин (Липопрес, Холетар), симвастатин (Зокор), правастатин, аторвастатин (Липитор) и резувастатин.
  • Лекарства, намаляващи усвояването на холестерола - тънките черва "поемат" холестерол от храната. Впоследствие той навлиза в кръвообращението. Общият холестерол е резултат от внесеният с храната и този, произвеждан от черния дроб. Медикаментът Зетия (нерегистрирано у нас) намалява постъпването на холестерола от храната.

Коментари

Нужно е да обръщаме повече внимание на здравето си и това какво слагаме в нашият организъм.Може да ни се хапва нещо много , но ако то е противопоказно по добре да изядем един плод, отколкото една тежка и тлъста пържола.Много ви благодаря за тази статия, мисля да изпринтирам и да раздам на моето семейство,което се храни с какво ли не по всяко време на денонощието,което не е нормално.Относно алкохолът , независимо дали сме добре или зле с холестерола е редно да пием умерено, а не всекидневно по - големи количества, понеже колкото и да е здрав човек, то с подобен начин на живот няма да е за дълго.За мен е по - важно да се следят твърдите мазнини,които поемаме.Тук ни давате разкошни съвета,които ще започна по график да ги спазва и моето семейство!