Защо не отслабваме?...

Смятате, че сте взели всички мерки и правите всичко необходимо, а въпреки това не отслабвате? Може би всъщност ви убягва някакъв “детайл” - на пръв поглед дребен, а на практика важен и определящ...

Прочетете за няколко варианта. Решението може да се окаже именно някой от тях... Дори да е повече от един...

1. Пропуснатата закуска

Всички знаем добре, че закуската е най-важното ядене през деня. Въпреки това мнозина я пропускат редовно с надеждата, че така ще свалят някой и друг килограм. На практика този навик е не само вреден, но и безсмислен от гледна точка на намаляване на теглото – съвсем ново изследване доказва, че хората, които закусват различни зърнени храни (корнфлейкс, овесени ядки) и дори черен хляб, имат значително по-нисък индекс на телесното тегло в сравнение с тези, които гладуват, пропускайки сутрешното хранене.

2. Яденето “в движение”

Оправдавайки се непрекъснато с липсата на време, все по-често не ядем, а уж похапваме – на бюрото, в колата и дори пред телевизора. Заети с основното си занимание обаче не забелязваме сигнали на организма, че поетата храна му е достатъчна. Затова – свикнете, че подходящи за хранене са кухнята, дневната и ресторантите. Така едновременно ще престанете да се храните уж набързо, където ви “хване” глада, а и ще успявате да се наслаждавате на поеманата храна.

3. “Почистете” менюто си

Калориите се трупат. Дори да подбирате какво ядете, добре е всеки път да знаете приблизително колко калории поемате. Без особено усилие можете да намалите 150-200 калории, като прескочите дори натуралния сок, който иначе е безспорно полезен.

4. Забравеният фитнес

Много хора, когато минат на диета за отслабване смятат, че щом са намалили количеството на приеманите калории, това ще им осигури намаляване на теглото и ще успеят да го запазят така. Всъщност тази система работи, но само в началото. Редица изследвания са доказали, че трайно заниженото тегло може да бъде задържано само с комбинирането междусъответните храни и активния начин на живот. Дори последното да се изразява просто в 15-20 минути разходка.

5. Среднощното хапване

Това е най-честия начин, по който хората съботират диетата си. Целият ден са броили калориите, не са прекалили дори на вечеря, а изведнъж през нощта задоволяват всяка прищявка на глада си.

6. Фобията от мазното

Дори да избягвате каквито и да било мазнини в храната си, това не е гаранция, че ще свалите тегло. Освен че придават добър вкус на доста храни, мазнините ни носят удовлетворение от яденето. Пък и много храни, които не съдържат мазнини, имат голямо количество калории. Специалистите препоръчват да изгради така диетата си, че да приемате 30% от предвидените калории именно чрез мазнини, а от време на време да не се лишавате и от любимото си ястие без значение от неговия състав.

7. Алкохолът

Независимо под каква форма – бира, вино или концентрат – той носи със себе си много калории – около 7 на грам. Освен това той изостря усещането за глад. Ако все пак поводът го изисква, “разредете го”, като пиете едновременно и вода (избягвайте соковете, пълни със захар и калории). Добро правило е също никога да не излизате вечер преди поне малко да сте хапнали – иначе организмът ви ще си “иска” калориите и ще устоите по-трудно на “жаждата”.

Коментари