Развенчаване на митове - очите...

Съществуват доста митове за това, кое е вредно и кое полезно за очите ни. Проучванията показват, че някои от разпространените твърдения за зрениета са истина, но-огромна част не са научно обосновани и подвеждат пациентите. Ето някои най-разпространените митове в тази насока:



МИТ ПЪРВИ - Синдромът "сухи очи" се засилва и за това до голяма степен са виновни компютрите.


Според проучвания на специалисти, това е абсолютно вярно. Синдромът "сухи очи" е само един от здравните проблеми, до които води прекомерното използване на високите технологии. Японски учени са изследвали повече от хиляда души на възраст между 19 и 73 години, които използват компютър ежедневно . Резултатите показват, че при около една трета от тях е установен синдрома "сухи очи". Това заболяване се характеризира с изсъхване на слъзния секрет, който защитава очите на човека. В някои случаи се нарушава качеството на секрета. Това може да доведе до микроскопични увреждания на очната ябълка и развиване на някои инфекциозни болести.



МИТ ВТОРИ - Да се гледа телевизия е вредно.


Лекарите не препоръчват гледането на телевизия повече от средно 3 часа на ден. Широко разпространеното убеждение, че да се гледа телевизиа от близко разстояние е изключително вредно, нама научнообосновани доказателства. Самите очи са добър индикатор Те се уморяват не заради малкото разстояние до екрана, а ако помещението няма достатъчно светлина.


МИТ ТРЕТИ - Очите се "износват".

Този мит не е истина. Очите не могат да се износят. Зрението се влошава, не от постоянната употреба на очите, а от факта , че не се грижим достатъчно добре за тях.


МИТ ЧЕТВЪРТИ - Упражнения могат да подобрят зрението.


Това твърдение не е напълно вярно.Има някои упражнения, които до известна степен стимулират зрението. Но няма категорични доказателства, че такива упражнения могат решаващо да подобрят зрението. Очите просто трябва да се използват разумно. Ако се грижим за тях достатъчно правило, те ще са в добро състояние.


МИТ ПЕТИ - Да се носят очила е вредно.


Очилата са вредни, само ако не точно съобразени с индивидуалните особености на нашите очи. Правилно определените диоптри подобряват зрението. Ползването на очила никога няма да увреди очите ви, стига те да са правилно подбрани от специалист.


МИТ ШЕСТИ - Възрастните получават "второ зрение".


Под това се разбира способността да се вижда по-добре. Това явление обаче е краткотрайно. То се дължи на изменения в окото, свързани с развитието на катаракта.


МИТ СЕДМИ - Зрението се влошава след 40 г.


Има заболявания като глаукомата, които могат да се проявят и на по-ранна възраст. Затова специалестите съветват, да преглеждате очите си поне веднъж годишно, дори да нямаме оплаквания. Ако заболяването се хване в ранен етап , и се лекува адекватно може и да не доведе до трайно увреждане на зрението.


МИТ ОСМИ - Слепите имат шесто чувство.

Слепите хора просто се опитват да компенсират липсата на зрение, като тренират повече останалите си сетива.


МИТ ДЕВЕТИ - Морковите подобряват зрението.


Витамин А, който се съдържа в моркова, наистина е необходим за зрението, но в умерени количе¬ства. Прекомерно много моркови могат да доведат до сериозни проблеми.


МИТ ДЕСЕТИ - Създадено е изкуствено око.


Наистина учените работят по създаването на микрочип, който да замести отчасти някои повредени части на окото. Други изследвания се опитват да свържат специални камери директно към мозъка. И в двете направления има някои обнадеждаващи резултати. Дори изкуственото око да стане факт, малко вероятно е то да бъде широко прилагано и в никакъв случай неможе да компенсира липсата на истинско зрение.



МИТ ЕДИНАЙСТИ - Тъмните очила пазят очите от слънцето.


Съвременните усъвършенствани слънчеви очила създават такъв ефект, но има много фалшификати, които не го правят. Ултравиолетовите лъчи могат да увредят сериозно и необратимо очите. Прякото наблюдаване на слънцето за по-малко от минута води до трайна слепота.


МИТ ДВАНАЙСТИ - Влошаване на зрението е неизбежно.


Редовните прегледи значително намаляват и отлагат във времето влошаването на зрението, свързано с възрастта. Ако заболяването бъде открито навреме, то може да бъде забавено, а в някои случаи и прекратено.

Коментари