3 те М на теглото

Много често сме свикнали да виним майките си за разочарованията в живота, но според д-р Елсън Хаас, автор на книгата Staying Healthy with Nutrition, поне що се отнася до наднорменото тегло, сме само отчасти прави: “Повечето възрастни, които имат проблем с килограмите, са го имали още от времето, когато са били деца. Гените определено играят важна роля за телосложението, но не бива да смятаме, че са само те”.

Според авторът, първият фактор М несъмнено е майката, но не само заради гените, а и заради навиците за хранене, които ни предава: “Вес пак да не забравяме, че тя е тази, която ни храни в най-ранната ни възраст, като определя и какво и колко да ядем”.

Има обаче и второ М – вътрешната ни мотивация. “Глупаво е да търсим решение чрез “бързото” хапче – наднорменото тегло има всъщност дълга предистория”. Ако си дадем сметка кои фактори в живота ни имат значение за натрупването на килограми, ще можем съответно да бъдем по-ефективни в борбата с тях: “Нищо няма да се получи за един ден – става дума за трайни навици, т.е. и тяхната промяна е дълъг, но напълно възможен процес”.

Напоследък все повече специалисти обръщат внимание и на трето М – метаболизмът на тялото. В употреба навлезе терминът базисен метаболитен индекс – БМИ (на английски Basal Metabolic Rate – BMR), т.е. нивото на калориите, от които организмът има нужда, така че да изпълнява нормално всички функции.

Известна е и формулата, по която можете да изчислите своя индекс:
- при застоял начин на живот – БМИ х 1,2
- при слабо активен – БМИ х 1,375
- при средна физическа активност – БМИ х 1,55
- при активност, над средната – БМИ х 1,725
- при занимания с професионален спорт – БМИ х 1,9

Ако желаете да изчислите своя БМИ, натиснете тук за калкулатора на Discovery Health

Коментари