Още за хигиената на устата...

Пастата за зъби не е достатъчна за хигиената за устната кухина, категорични са днес специалистите. Необходимо е да се използва допълнителна стоматологична козметика, която вече е широко достъпна най-вече в аптеките.

От голямо значение за здравето на зъбите са различните еликсири, избелващи гелове и средства за изплакване на устата. Според статистиката, те вече се използват от 35% от възрастното население.
Но асортиментът е твърде богат и хората често са затруднени в избора си. Разбира се, не е нужно да се обръща внимание на ярките течности и красивите опаковки, а на веществата, влизащи в състава на козметичното средство.

Много от еликсирите съдържат разнообразни антисептични добавки. Преди всичко това се триклозан и хлорхексидин – вещества, които унищожават вредните микроби, които са причина за появата на редица възпаления.
Но средствата, съдържащи хлорхексидин, трябва да се използват много внимателно - това съединение придава на зъбите неприятен тъмен оттенък, а освен това то убива не само вредните, но и полезните микроорганизми. Такова поголовно унищожаване на флората постепенно води до дисбактериоза на устната кухина. Затова специалистите съветват препаратите, съдържащи хлорхексидин, да се използват периодично или само в острия период от заболяването, а след това да се премине към употребата на по-слабо действащи средства.

Всички тези изисквания например не са отнасят до средствата за изплакване на уста, съдържащи триклозан. Това вещество не предизвиква дисбактероза и може да се използва постоянно.

Въпреки всички възможности, които съвременната козметична и фармацевтична индустрия предлагат, основният начин за профилактика остава същия – поне 2 пъти в годината да се посещава стоматолог, който да направи цялостен преглед и да вземе навременни мерки при наличие на проблем.
здраве.bg

Коментари