Информация от Международния комитет на Червения кръст

Газа.

С третата седмица на военни операции в Газа, положението на цивилното население става все по-несигурно. Хората, хванати в зоните на военните операции, са особено засегнати.

Обща ситуация

МКЧК все още получава десетки обаждания за помощ от хора, намиращи се в тези зони. Поради разрушения водопровод на много места липсва питейна вода "Вчера получихме обаждане от семейство от 40 души, вкл. 20 деца, живеещи в къща в Нетзарим. Те ни казаха, че почти шест дни не са пили вода, защото кладенецът при тяхната къща е разрушен" казва служителка на Международния комитет на Червения кръст в Газа, която също стои в къщата на леля си, заедно с други 17 члена на семейството, избягали от несигурните райони близо до град Газа.

Многобройни обаждания постъпват от хора, търсещи вести за своите близки и приятели, останали в недостъпните райони. С разрушени оптични телефонни мрежи, претоварени мобилни мрежи и без електричество за зареждане на мобилните телефони, за местното население става все по-трудно да се свързват с техните близки.

Броят на хората, с които не може да се установи връзка и на които не може да се окаже помощ нараства и хуманитарните работници работят под нарастващ натиск от хората от Газа, които искат от тях да направят повече, за да помогнат на хората в нужда. "Правим всичко което можем, за да дойдем и да спасяваме хората, когато можем" казва парамедик от Палестинския Червен полумесец. "И ние се чувстваме обезсърчени, че не можем да направим повече. Спасителните операции често се прекратяват, защото нямаме достъп. Те стават и все по-опасни и ние все повече се страхуваме."

"Да се чуят такива думи от парамедиците на Палестинския Червен кръст, едни от най-безстрашните – и които работят под обстрел, в изключително тежка ситуация – това прави нашия призив за безопасен достъп и безопасност още по-неотложен," казва Антоан Гранд, ръководител на офиса на МКЧК в Газа.

Електричество

Въпреки, че някои от електрическите мрежи са ремонтирани, захранването е нередовно и несигурно. Горивото за електрическата централа на Газа е на привършване. В последните два дни тя не е зареждана, защото ситуацията със сигурността възпрепятства доставката на гориво от град Газа.

Здравеопазване

Болниците в ивицата Газа, вкл. Шифа, продължават да се захранват с генератори 20 до 24 часа на ден, заради риска от спирания на електричеството и за да се поддържа животоспасяващото оборудване в действие непрекъснато.

Вече два дни болничните заведения като Европейската болница и болниците Насер и Ал-Акса изпитват недостиг на медицински принадлежности и лекарства, поради невъзможността те да бъдат доставени от север в ивицата Газа. Прехвърлянето на пациенти в Рафа за евакуация в Египет бе спряна, както и транспортирането на медицинския персонал, живеещ на юг, за ежедневни смени в болница Шифа в град Газа.

Докато въпреки всички трудности, засега болниците успяват да се справят с притока на ранени хора, ситуацията с първичната медицинска помощ се влошава. Много центрове за първична медицинска помощ вече не функционират, някои от тях - поради нанесени поражения. Това има сериозно влияние върху хората, които се нуждаят от редовни прегледи, например хората с хронични болести и бременните. "Много е обезпокоително" казва Палина Асгейрсдоттир, здравен делегат на МКЧК. "Ако това положение се запази, дългосрочните последици за тези пациенти могат да бъдат много сериозни. За последните две седмици фокусът много правилно беше върху ранените, но не бива да забравяме хората, които имат нужда от основни здравни грижи"

Коментари