Как да измамим грипа?...

Повечето хора са като „абонирани" всяка есен и зима за настинката и грипа. Ако сте от тях, вероятно си имате и традиционни методи за лекуване, от които се възползвате веднага след като усетите първите симптоми на болестта.
Преди да се запътите към аптеката за химичните препарати, с които сте свикнали да се лекувате, бързаме да ви припомним известните и естествени методи, които успешно спират развитието на болестта още когато усетите първите симптоми.

ПРИЕМАЙТЕ ВИТАМИНИ!
В късната есен u през зимата имунитетът на организма рязко спада и той спешно има нужда от висока доза витамини. Витамин С стимулира производството на интерферон в организма, а това помага в борбата срещу вирусите.

Най-добре е витамините да се приемат по естествен начин, като ядете повече цитрусови плодове. Все пак и тези на таблетки вършат работа, така че не се лишавайте напълно от тях.

Пийте повече течности, особено чай. Според някои хора чай се пие само когато са болни или ги боли гърло. Билковият чай е много полезен в тези случаи, но още по-добре действа, ако го приемате редовно през зимните месеци. Топлите течности помагат при хрема, предпазват от дехидратиране на тялото и облекчават гърлото.

Ако сте намръзнали навън и усещате първите признаци, че се разболявате, си направете топъл чай с 20-25 грама алкохол, най-добре ром или коняк. Действието е чудодейно и на другия ден ще се чувствате добре.

Не излизайте много навън и стойте на топло. Когато усетите, че се чувствате леко неразположени, трябва да вземете моментални мерки и следващите 2-3 дни да избягвате дългото бродене по улиците. Настинките са „най-успешни" след неколкодневно премръзване.В началото усещате леко дразнене в гърлото и хрема и ако не обърнете внимание, след 2 дни студът е сринал имунитета ви и сте на легло с температура. Затова запомнете - започнете ли да се разболявате, слагайте дебелите пуловери и стойте на топло. Колкото и банално да звучи, често пренебрегваме тези елементарни правила и после съжаляваме.

ПОЧИВАЙТЕ СИ И СЕ НАСПИВАЙТЕ ДОБРЕ!
Преумората, стресът и недоспиването свалят имунитета ни до минимум и така най-лесно се разболяваме. Някои хора казват, че организмът се разболява, защото има нужда от почивка. Ако няколко седмици се затрупвате с работа, изнервяте се и не спите, ставате податливи на всякакви вируси и други болести. Сънят възстановява естествените сили на организма и ни помага да сме много по-устойчиви на външните влияния. Не се лишавайте от този сладък и достъпен лек.

ЯЖТЕ РАЗНООБРАЗНА, ПИТАТЕЛНА ХРАНА!
Зимата не е време за продължителни диети. Няколко дни разтоварване след празниците са достатъчни за възвръщане на формата, но не повече. През студените месеци организмът има нужда от силна храна, в която трябва да присъстват и животински продукти -месо, сирене, мляко. Зеленчуците и плодовете са също жизнено необходими, стига да не сте само на тях и на бисквити. Ако се храните разнообразно, в разумни количества, няма опасност да напълнеете. Дори това да се случи - не сe плашете от няколко килограма в повече. През зимата те повече ще ви помогнат, отколкото да ви навредят, и бързо ще ги свалите напролет.

Убедени сме, че горните съвети са ви съвършено ясни. Само че се замислете - спазвате ли ги разумно? Опасяваме се, че редовно ги подминаваме и безсмислено рискуваме здравето си. За да ви амбицираме да се грижите повече за себе си, ще ви припомним, че настинката е виновна за много болести, които рано или късно ни застигат, защото не сме се пазили навреме от студа. Слагайте дебелите пуловери, стойте на топло и се грижете за здравето си. Нека да го ценим не само когато го загубим - нелепо е!

Коментари