Отпуск без стрес или как да преодолеем трудохолизма в себе си

Струва ни се, че отпуската е това което е необходимо на трудохолика, за да си почине и да приведе в ред разклатеното от месеци упорита работа здраве. Но идва бедата - той не умее да почива.
И нещо повече – в дните на принудително безделие той може да изпадне в такъв жесток стрес, който може да завърши с болнично легло. Нито ски, нито море, нито ходене на гости могат да му донесат радост. Как да му се помогне да почива и релаксира правилно?

Ето няколко от най разпространените причини за явлението трудохолизъм.
Самоутвърждаване.
Тези хора използват работата да вдигнат летвата и да израстнат преди всичко в собствените си очи. Трудохолика с труд се опитва да компенсира детските си комплекси и недостатъци в другите сфери на живота, там където не е така успешен. Например човек има проблеми в секса и с жените, но на работата го уважават. В детската градина са го дразнили за ниския ръст, но сега е висш мениджър и кара "Бентли", а неговите съученици които са го обиждали продават на пазара картофи.

По данни на английските социолози, 7 от 10 човека които са свикнали да работят постоянно, по време на отпуск се чувстват некомфортно, не могат да спят спокойно и се оплакват от своите заболявания. На тях им е трудно да не мислят за работата, те не разбират "малките радости", постоянно въртят из главата си проблеми и изпадат в истинска депресия, ако не получат "новини" от офиса.

Работата като "убежище". Има хора, за които работата е "тих пристан", убежище от незгодите на живота. Някои си заравят главата с работа и даже в почивните дни с удоволствие ходят в офисите, само и само да не са със семейството си, където "не ги обичат", "не ги ценят" и "не ги разбират". Други се страхуват от непредсказуемостта на обикновения живот, докато на работата всичко е ясно и по разписание.

Комплекс на отличника.
Човек с този комплекс постоянно сънува, как децата му искат от него пари за "сладолед", а неговите джобове са празни. Той се събужда с хладна пот на челото и започва да се труди с още по голямо усърдие.

Склоност към зависимост. Това са трудохолици в чист вид. Така се е случило, че конкретния човек зависи от работата си. Извън нея той е беззащитен и уязвим със всичките произтичащи от това последствия за психиката и соматиката му.

Ако Вие разберете причините, каращи трудохолика да изразходва цялото си време на работа, Вие ще можете да му предложите правилната почивка през която той действително ще може да си почине и набере сили.

Ако Вашия трудохолик се самоутвърждава на работата, не му предлагайте да си почине, а го натоварете още повече. Дайте му възможност да реализира целия свой потенциал.

Ако Вие подозирате, че мъжа Ви /жена Ви/ бягат на работа от Вас и от семейството, то се постарайте да не го заливате с постоянни упреци, молби и претенции, му позволете да види, че мирния живот с Вас не е невъзможен.

Ако Вашия мъж /жена/ са истински "трудохолици" и те имат истинска зависимост от работата си, "битовия анализ" няма да ги спаси. Консултирайте се с психолог!

Коментари