13-ти СЕПТЕМВРИ 2008 - СВЕТОВЕН ДЕН НА ПЪРВАТА ПОМОЩ


Националните дружества на Червения кръст Червения полумесец по света устойчиво и значимо разширяват програмите си по първа помощ и повишават достъпа до услугите и обученията по първа помощ за широката публика, казва световната Федерация на дружествата на Червения кръст и Червения полумесец за Световния дин по първа помощ.
„Ние изминахме дългия път от Солферино, където Анри Дюнан мобилизира доброволци за да осигурят първа помощ за всички ранени от войната, независимо от тяхната националност, преди близо 150 години”, отбелязва Грейс Ло, Директор на отдела за
обществено здраве на Международната Федерация в Женева.
„Приложена, първата помощ е призната област на медици или парамидаци. Днес всички експерти признават, че широкото общество трябва да бъде обучено на първа помощ, защото тя е ефикасен начин за спасяване на човешки живот, подобрявайки шансовете за спасение и минимизирайки последствията при пътно произшествие или при сърдечен инфаркт.”
Първата помощ е основната дейност на практика за всичките 186 ЧК/ЧП Дружества, членове на Федерацията. Със стотици хиляди доброволци и щатен персонал включени в първата помощ, Дружествата на ЧК/ЧП са най-важния обезпечител на услугите и обученията по първа помощ в световен мащаб.В Европа само се обучават 3.5 милиона души всяка година, което е 56% от всичките 6.2 милиона човека, които се обучават на всичките животоспасяващи техники ежегодно на континента. През 2007 г. Американският Червен кръст е обучил 5.4 милиона човека, почти половината от всичките 10.9 милиона обучени по света.
„Това нарастване е в линия с нашата глобална политика за широкомащабни програми, с които поне един член на семейство да бъде обучен по първа помощ , в колкото се може повече страни,” казва Грейс Ло. „Всеки човек по света има капацитета да спаси човешки живот-това е един съществен жест на солидарност. Обучението по първа помощ трябва да бъде достъпно за всички, без дискриминация.”
Процентът на обучените хора по първа помощ също нараства в многа страни. Въпреки че, числото значително варира, според събраните данни от Европейския референтен център по първа помощ, разположен в Париж, някои страни са постигнали забележителни резултати, като Норвегия / с 90% обучени по първа помощ /, Австрия и Германия / 80% /. Действията за постигането на тези резултати изискват обучението по първа помощ за кандидат водачи на МПС да бъде задължително, или да бъдат обучени учениците в училищата, или учителите от всички учебно -възпитателни заведения .Международната Федерация въведе световния ден по първа помощ през 2000 г. и всяка година повече от 100 Национални Дружества по целия свят организират събития и церемонии през втората събота на септември за да повишат публичното осъзнаване за това как първата помощ спасява човешки живот, всекидневно и при кризисни ситуации.
Областният съвет на БЧК в Шумен организира обучения по оказване на първа помощ за кандидат – водачи на МПС.
Разполагаме с учебна зала, лицензирани лектори, учебни помагала и филми.
За 2007 г. са обучени над 3 500 човека в област Шумен, като това е с близо с 40% повече от предходната 2006 г.
Издаваното от БЧК удостоверение на преминалите курса по първа помощ е неделима част от получаваното Свидетелство за управление на МПС.
Както вече е известно от края на м. август 2006 г. БЧК получи Европейски сертификат по програмата за обучение по първа долекарска помощ за кандидат – водачите на МПС.
Този сертификат удостоверява, че учебния модул за обучение по първа долекарска помощ на БЧК е в съответствие с принципите и насоките, утвърдени от Референтния център по първа помощ в Париж.
Сертифицирането на учебния модул за обучение по първа долекарска помощ е признание за дългогодишните усилия на БЧК за създаване на необходимите условия за провеждане на качествен учебен процес.
В ОС на БЧК ШУМЕН се извършва обучение за оказване на първа помощ на деца до 8-годишна възраст, като се обучава персонал на детски заведения и училища, детегледачки и родители. Предстои да бъдат обхванати в обучителен процес по първа помощ и водачите на товарни и таксиметрови автомобили, водачи на автобуси и други професионални водачи на МПС.
Голям принос в обучението по първа помощ сред учащата младеж на Шумен има и Български Младежки Червен кръст. Доброволците на БМЧК редовно организират :
- Обучения по оказване на първа помощ “Връстници обучават връстници”
- Общински и областни състезания по първа помощ на ученическите екипи, като победителя в тях отива на национално състезание
- Кампании по пътна безопасност в който се раздават брошури, стикери и светлоотразители

Коментари